Petri Karjalainen: ”Vielä enemmän pitää pystyä löytämään tasaisuutta”

Vaasan Sportin vaihtopenkin takana vilisee tulevaisuuden huippuvalmentajia. Yksi heistä on 34-vuotias Petri Karjalainen, joka on nuoresta iästään huolimatta nähnyt valmentajaurallaan Sveitsiä, Liigaa, Mestistä, Nuorten maajoukkuetta sekä KHL-arkea Venäjällä. Nyt tie on vienyt länsirannikolle.

- Tomek kysyi kiinnostusta ja siitä asiat lähti etenemään. Liigaan nouseminen ja uuden rakentaminen on ainutlaatuinen mahdollisuus valmentaa, Karjalainen kertoo.

- Olen rauhallinen, pelaajia ja peliä tukeva valmentaja. 

Karjalaisen mukaan valmennuksen tavoitteet ovat olleet ensimmäisestä päivästä lähtien selvät: luoda identiteettiä joukkueelle ja organisaatiolle.

- Meillä on selvä identiteetti pelaamisessa, varsinkin sen arvoissa. Paljon olemme pystyneet saavuttamaan, mutta vielä enemmän pitää pystyä löytämään tasaisuutta ja kääntämään pelejä voitoksi, hän kommentoi.

Kysyttäessä Sportin harjoittelumetodeista Karjalaisella on selvä vastaus siihen, mitä painotetaan eniten.

- Jääharjoittelussa intensiteetti ja jatkuva laatu ovat isoja asioita meille.

- Oheistoiminta on sitten enemmän yksilöllistä.

Pelien aikana Karjalaisen vastuualueeseen kuuluu puolustajien peluuttaminen.

- Yhdessä asioita kuitenkin käydään läpi ja suunnitellaan muun valmennuksen kanssa.

Kauden aikana kehittyneiksi pelaajiksi hän mainitsee kolme nimeä.

- Jos joitain pelaajia pitää nostaa esiin, niin Bertrand, Kiviranta ja Tallberg.

- Mutta tällä tasolla kehitys on enemmänkin kykyä ja taitoa saada paras osaaminen näkyviin peleissä illasta toiseen, Karjalainen muistuttaa.


Venäjällä omat haasteensa

Kaudeksi 2011-2012 Karjalainen siirtyi KHL-joukkue Metallurg Magnitogorskin apuvalmentajaksi. Päävalmentaja Aleksander Barkovin erottua pestistään myös Karjalainen sai lähteä, mutta uusi työpaikka löytyi nopeasti Sibir Novosibirskistä.

- KHL oli erittäin kova sarja, joka kehitti omaa ajattelua pelistä ja johtamisesta. Pelaajilla on enemmän yksilötaitoa ja vapauksia kuin Liigassa, jonka vuoksi peli on monipuolisempaa kuin Suomessa.

- Ainakin itselleni työskenteleminen eri maissa ja kulttuureissa antaa paljon työkaluja vahvistamaan omaa ajattelua valmentamisesta, mutta myös herättää paljon kysymyksiä.

Suurimmaksi haasteeksi Venäjällä Karjalainen mainitsee kielimuurin. Venäjän puhuminen ja ymmärtäminen jäi hänellä vain muutamaan lauseeseen.

- Suurin osa ihmisistä ympärillä ei pystynyt kommunikoimaan englanniksi käytännössä ollenkaan.

- Matkustaminen ei ajallisesti ollut niin raskasta kuin etukäteen ajattelin. Aikavyöhykkeiltä toiselle matkustamisessa täytyi olla vain huolellinen pelaajien kuormituksen ja levon suhteen.