Opiskelu mahdollistaa uuden uran

Ammatikseen urheilevat jääkiekkoilijat lähtevät kotoa ja solmivat ensimmäiset ammattilaissopimuksensa monesti varsin nuorina. Siinä vaiheessa ajatus koulunkäynnistä ja ammatin hankkimisesta ei yleensä ole päällimmäisenä, vaan nuoret keskittyvät pelaajan uraansa. Toki moni nuorista kiekkoilijoista pyrkii varmistamaan jääkiekkouran jälkeistä työuraa hakeutumalla koulutukseen, mutta usein koulutus katkeaa esimerkiksi seuran ja paikkakunnan vaihdon myötä.

Jääkiekkoliitto on jo usean vuoden ajan tehnyt yhteistyötä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten kanssa lähinnä liigapaikkakunnilla tavoitteenaan parantaa pelaajien ura- ja työllistymismahdollisuuksia myös urheilu-uran jälkeen. Pelaajat suorittavat opintonsa osatutkintoina niin, että pystyvät jatkamaan koulutuskokonaisuutta myös siirtyessään toiselle paikkakunnalle.

VAKK ja Jääkiekkoliitto tekevät yhteistyötä

VAKK:ssa on tänä keväänä käynnistynyt järjestyksessä toinen koulutusohjelma, jossa seitsemän Vaasan Sportin jääkiekkoilijaa opiskelee myyntiä ja markkinointia tarkoituksenaan suorittaa tutkinto tämän vuoden aikana. Opiskelijoista kaksi viimeistelee kesken jäänyttä merkonomin tutkintoaan ja viisi suorittaa myynnin ammattitutkintoa.

– Tiesin, että viime vuonna osa pelaajista osallistui samanlaiseen koulutukseen ja siksi otin yhteyttä VAKK:iin ja pyysin heitä kertomaan meille koulutuksesta. Koska monella meistä ei ole mitään peruskoulun jälkeistä opiskelukokemusta, tämä kiinnosti myös muita pelaajia ja saimme ryhmän kokoon, kertoo takaisin Sportin riveihin palannut hyökkääjä Marko Luomala.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna ja sen sisältö on räätälöity pelaajien tarpeiden ja aikataulun mukaan. Lähiopetuspäivien lisäksi kiekkoilijat opiskelevat omalla ajallaan ja tekevät sovitut etätehtävät.

– Tällaisen koulutuksen järjestäminen vaatii myös oppilaitokselta joustavuutta ja nopeaa reagointikykyä, jotta pystymme sopeuttamaan aikatauluja opiskelijoiden muuttuviin aikatauluihin, opinto-ohjaaja Sirpa Timmerbacka huomauttaa.

Pääosa oppimisesta tapahtuu työssäoppimispaikoissa, joissa opiskelijat harjoittelevat työelämän taitojaan. Näyttötutkintona suoritettaviin tutkintoihin kuuluu olennaisena osana käytännön työelämätaitojen arviointi.

– Pyrimme saamaan työssäoppimispaikoiksi etenkin Sportin yhteistyökumppaneita ja mielellään kyseisen pelaajan kummiyrityksen. Näin nämä yritykset pystyvät saamaan lisähyötyä yhteistyösopimuksestaan, sillä työssäoppiva pelaaja on yritykselle ilmaista työvoimaa, jääkiekkoseura Vaasan Sportin myyntipäällikkö Mikko Aho kertoo.

 

Helmikuun lopulla tutkintoon tähtäävät Vaasan Sportin pelaajat opiskelivat lähiopetuksessa Hillevi Kiviojan johdolla. Eturivissä Mikael Aaltonen (oik.), Markus Nässlin ja Jussi Tapio, takarivissä Jarkko Hattunen (oik.), Marko Luomala, Robert Nyholm ja Nico Aaltonen sekä häntä neuvova Hillevi Kivioja.

 

Myynti ja markkinointi kiinnostavat

Moni jääkiekkoilija löytää työtä jääkiekon parista myös sen jälkeen, kun oma ura pelaajana on ohi. Monesti tällaiset työt ovat markkinointipainotteisia. Pelaajat voivat hyödyntää myynti- ja markkinointipainotteista koulutusta myös erilaisissa pelaajauraan liittyvissä edustustehtävissä.

– Minua ainakin kiinnostaa, miten myyminen oikeasti tapahtuu. Haluan oppia, kuinka otetaan kontaktia sekä miten, kenelle ja mitä myydään, Luomala miettii.

Myynti ja markkinointi kiinnostavat myös Robert Nyholmia, jonka merkonomin tutkinto on enää vähästä kiinni. Hän on saanut työssäoppimispaikan Wasaportin myymälästä.

– Olemme sopineet, että jatkan Wasasportin myymälässä toukokuun loppuun asti, jotta ehdin antaa tarvittavat näytöt työelämän osaamisestani ja sillä tavoin suorittaa tutkintoni loppuun, Nyholm kertoo.

 

 

 

 

Merkonomiopintojaan viimeistelevät Jussi Tapio (edessä) ja Robert Nyholm ovat jo aloittaneet käytännön opintojaksonsa työssäoppimispaikoissaan Vaasan keskustan liikkeissä.

 

 

 

Teksti ja kuvat: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia

(Hapa Bragge)