Vuoden viimeisestä ottelusta piste Vaasaan

1. erä

Vierasjoukkue Ässät sai ottelun ensimmäisessä erässä unelma-alun, kun ajassa 00:32 Juha Kiilholma voittaa aloituksen satanolla Oskari Lehtiselle, jonka hieman epäonnistunut veto yllättää Hannu Toivosen Sport-maalilla. Nopea maali kipsaa hieman Sportin peliä ja mennään seitsemän minuuttia ennen kuin Juuso Riksman joutuu ensimmäisen kerran kunnolla torjuntatöihin Ässämaalilla.

Erän puolivälin jälkeen ote siirtyy pikkuhiljaa kotijoukkueelle ja painetta saadaan luotua porilaisten päätyyn jokaisen kentän voimin. Ässistä ainoastaan vaarallinen ykkösketju saa muutamia pyörityksiä aikaiseksi. Sport-tasoitus nähdään ajassa 14:11 kun Jussi Pesonen ja Mikko Pukka lähettävät Ari Gröndahlin nopeaan vastaiskuun. Arska päättää 3-2 hyökkäyksen itse sinisen jälkeen lähtevään rannelaukaukseen, joka pomppii Riksmanin kilpikäden kautta sisään. Maali herättää Kuparisaaren ja vieraat ovat ottajan asemassa loppuerän. Viimeisellä minuutilla Rekonen pelaa loistotontin takatolpalle Jarkko Hattuselle, mutta mies tykittää tyhjistä yli maalin. Toiseen erään tasatilanteesta 1-1.

Erän alku oli vähän tahmea, mutta pelin edetessä päästiin jo kuskin paikalle. Tuomarilinja oli erittäin salliva ja muutamia selkeitäkin tilanteita jäi vislaamatta molempiin suuntiin. Yleisöä ottelussa erittäin mukavasti ja tunnelma hallissa hieno.

2. erä

Tunteikas, mutta maaliton toinen erä takana. Molemmat joukkueet tuli kakkoserään hyvällä vauhdilla ja pelin taso nousi ensimmäisestä selkeästi. Sport pääsi painamaan peliä Ässäpäätyyn ja kenttämestarin erikoinen tarjosi loistopaikan siirtyä johtoon, mutta porilaispuolustajan uhrautuva heittäytyminen pelasti vieraat takaiskulta. Sport pääsi koittamaan illan ensimmäistä ylivoimaa ajassa 23:52, mutta kuvioita ei saatu kuntoon ja maaliton ylivoima myös katkaisi Sportin hyvän jakson ja hallinta siirtyi sen jälkeen vieraille. Toki luotiin yksi todella läheltä piti tilanne, mutta omalle maalille: Toivonen lähtee kulmasta avaamaan kiekkoa toisen pään siniselle, mutta Ville Leskinen yrittää ottaa kiekon omalla sinisellä haltuunsa ja kiekko karkaa vauhdilla kohti tyhjää omaa maalia. Toivonen painaa täysillä maalille ja huikea tiikeriloikka estää juuri ja juuri oman maalin.

Ässät ottaa pelin hallinnan itselleen ja maalitykki Eero Elo on muutaman kerran todella lähellä osua. Ajassa 30:37 Tomek Valtonen ottaa viisaasti aikalisän katkoakseen vieraiden hallinnan. Menee vain pari minuuttia kun tuomarit pyrkivät kotiyleisön suosikiksi antamalla helpon jäähyn Mikko Pukalle. Ässät pyörittää vaarallisesti, mutta alivoima ja Toivonen kestää. 9 sekuntia ennen jäähyn päättymistä löydetään uusi Sport-rike ja Ässille hetkeksi 5-3 ylivoima. Heti aloituksesta Esa Lindell ampuu tolppaan, mutta sen lähemmäs ei patapaidat pääse ja loistavasti taisteleva Sport-alivoima selvittää vaikean paikan. Jäähyn loputtua Ässät pelaa pitkään kuudella ja siitä vuorostaan Sportille ylivoimaa. Tällä kertaa saadaan pyöritystä aikaiseksi ja Oskari Manninen pelataan b-pisteiden väliin vapaaksi, mutta veto menee oikealta ohi. Loppuylivoimassa aina se viimeinen syöttö on huono ja vedoille ei sen johdosta päästä. Erän lopussa mennään päästä päähän ja paikkoja tulee muutamia molemmille, mutta veskarit kestää. Useat tilanteet herätti tunteita suuntaan sekä toiseen ja selkeää linjaa ei tänään ole. Tasatilanteesta kohti kolmatta erää.

3. erä

Ässät voittaa jatkoajalla. Kolmas erä on vauhdikas ja päästä päähän mennään koko 20 minuuttia vaikka yhtäkään tilastomerkintää ei nähdä. Molemmat maalivahdit on tänään iskussa ja Ässävahti Riksman nollaa ensin tyylikkäästi 2-1 hyökkäyksestä Petri Lammassaaren suoran vedon. Toisessa päässä Hannu Toivonen ei jää virkaveljeään huonommaksi vaan joutuu venymään kiekon eteen erän aikana peräti 18 kertaa.

Erän lopussa pyöritään pari kertaa aivan Sportin maaliviivan tuntumassa, mutta välillä selvitään myös onnella. Aivan viime sekunneilla jää tuomareilta huomaamatta rankkarin arvoinen rike: Flipperikiekko tulee Sportin hyökkäyssiniselle, johon Sport -pelaaja lähtee lämäämään vastakiekkoon. Ässien kultakypärä Mika Niemi syöksyy ja heittää mailansa kiekon tielle blokaten vedon. No, linjan mukainen päätös ja jatkoille.

Jatkoaikaa ehditään pelata puolitoista minuuttia kun Ässien Antti Kerälä vapauttaa nätillä lätyllä takatolpalle nousevan Esa Lindellin maalintekoon. Kiekko varmasti oikeaan yläpesään ja lisäpiste Ässille.

Tilanteisiin nähden pisteet jakautuivat kuta kuinkin oikein. Molemmilla oli omat huipputonttinsa varsinaisella peliajalla, mutta vasta jatkoajalla löydettiin voittaja. Hannu Toivonen oli tänään kentän paras ja hyökkääjä Jarkko Hattunen oli hyvällä pelipäällä.

(TEKSTI: TANELI JOKELA, KUVA: MARIA SUNDELIN)

Pelit jatkuvat heti Uudenvuoden vaihtumisen jälkeen kun perjantaina 2.1.2015 Vaasaan saapuu Oulun Kärpät. Hockey New Year kaikille!