Valmennuksen mietteitä alkavasta Liiga-kaudesta

Vuosien 2015 ja 2016 välillä pelattava Liiga-kausi on alkamaisillaan. Toimituksemme lähestyi Sportin valmennusjohtoa tiukalla kysymyspaketilla neljän kysymyksen voimin. Kysyimme valmentajilta muun muassa otsikon mukaisen kysymyksen; millä mietteillä kukin lähtevät tulevaan kauteen. Valmentajat laitettiin pohtimaan myös omia tulevaisuuden näkymiä valmentajaurallaan. Lopuksi valmennus lähetti asiaankuuluvasti omat terveisensä myös faneille.

Nykyhetki

Joukkueella on kauteen valmistavat harjoituspelit pelattuna, pois lukien viimeisin harjoituspeli, jossa perjantaina syyskuun neljäntenä kotikaukalossa Liiga-kauden kenraalissa kohdataan Porin Ässät. Valmennus oli yhtä mieltä siitä, että joukkueen harjoituspelijakso oli sujunut positiivissävytteisesti. Apuvalmentaja-kaksikko avasi joukkueen otteita ammattimaisella otteella.

- Joukkueen otteet harjoituspeleissä ovat olleet positiivisia. Tuloksella ei tässä vaiheessa kautta ole niinkään merkitystä, vaan tärkeämpää on se, että olemme saaneet tuotua ottelu kerrallaan joukkueen pelillisiä asioita sekä arvomaailman asioita näkyviin. Olemme onnistuneet pelaamaan aktiivisesti kentän molemmissa päissä ja olemaan kamppailuvahva joukkue. Parannettavaa on aina tietysti tulospuolella, eli tehokkuus on saatava kulkemaan enemmän käsi kädessä luotujen paikkojen kanssa. Ollaan kuitenkin hyvällä tiellä kauden alkua silmällä pitäen, mietti Sami Tervonen.
- Harjoituspeleissä on ollut hyvin nähtävissä asioita, joita olemme kovasti harjoitelleet ja pyrkinyt painottamaan. Totta kai iso juttu on löytää jo tässä vaiheessa hyvin toimivia ketjukoostumuksia ja pelaajapareja. Pelaajalle sehän vaatii aina oman aikansa sopeutua toiseen, ja täytyy tarjota näitä mahdollisuuksia, joissa voi oppia yhteispelaamista uuden kaverinsa kanssa, jutteli Petri Karjalainen.


Päävalmentaja-Tomek Valtonen oli myös tyytyväinen joukkueensa tekemiseen harjoituspeleissä. Hän kertoi oman puheenvuoronsa loppuun, että erikoistilannepelaamiseen tulee saada toivotunlaista ryhtiä.

- Olemme pelillisesti edellä viime kauden vastaava aikaa. Peruspelaaminen on hyvällä tasolla. Meidän täytyy parantaa erikoistilannepelaamista reilusti.

Erikoistilannepelaamisen tärkeyttä komppasi myös apuvalmentaja-Karjalainen.

- Näkisin, että erikoistilannepelaaminen olisi varmaan se isoin kehityskohta tällä hetkellä, sillä ei pelkästään sormia napsauttamalla ala kaikki asiat toimimaan halutulla tavalla. Sekä ylivoima että alivoima on kuitenkin kentällä olevan viisikon tai nelikon yhteistyötä. Samalla tulisi löytyä reagoimiskykyä siihen, miten vastustaja pelaa. Näiden asioiden eteen tehdään kovasti töitä ja pyrimme löytämään ne keinot ja tavat, miten Vaasan Sport haluaa erikoistilanteet pelata.

Tulevaan Liiga-kauteen Sport lähtee omalta osaltaan uudesta tilanteesta, kun tulokasjoukkueen viittaa kantaa hallitseva Mestis-mestari Kouvolan KooKoo. Joukkueella kuin joukkueella on kautta varten laadittu tietynlaisia tavoitteita. Tavoitepuheet jäänee kuitenkin usein pukukoppikäytävien sisäpuolelle, eikä niistä liiemmin huudella julkisuuteen. Valmennusjohdolla oli selkeä näkemys siitä, että joukkueena menestyminen on tavoitteena.

- En usko, että meihin vaikuttaisi KooKoon tuleminen Liigaan tai minkään toisenkaan Liiga-joukkueen tilanne. Yksi iso tavoite voisi olla se seikka, missä myös kotiyleisöllämme on oma panoksensa annettavanaan, että Kuparisaari tunnetaan paikkana, jossa vierasjoukkueen on ikävä pelata ja paikkana, jonne ei ole koskaan kiva tulla. Olimme jo viime kaudella, ja pyrimme tällä kaudella olemaan entistä aktiivisempi Sport; pelaamalla oikealla tavalla kovaa, joukkue, joka käy päälle aina viimeiseen tuomarin vihellykseen saakka ja olemalla vastustaja, jolta ei mitään heru helpolla. Haluamme pelata tavalla, josta kannattajamme voisivat olla ylpeitä ja olemalla sellainen joukkue, jonka takana kannattajamme haluavat seistä loppuun asti, valoitti pelitavallisia seikkojakin Petri Karjalainen.

Pelitavasta oli myös selkeät näkemykset pääkäskijä-Valtosellakin.

- Pelillinen tavoite on pelata aktiivista ja nopeaa jääkiekkoa, unohtamatta pelin rakenteita sekä sen rytmittämistä.

Sami Tervonen nosti joukkueen menestymisen lisäksi mahdollisuuden synnyttää erilaisia menestystarinoita kauden aikana.

- Tavoitteena on joukkueen menestymisen lisäksi rakentaa menestystarinoita myös yksittäisten pelaajien kohdalla. Kehittää pelaajia seuraavalle tasolle, ja sitä kautta tarjota myös Pohjanmaan kiekkoyleisölle mahdollisuus päästä todistamaan nousevien nuorten pelaajien esiinmarssia Liigassa, tai uudesti syttyneitä kokeneita Liiga-pelaajia.

Selkeä, ja toiveita herättävä tavoite lausuttiin Tomek Valtosen suusta.

- Tulostavoite on päästä jatkamaan pelejä runkosarjaan jälkeen.

Hyvät fiilikset huokuivat jokaisen valmentajan puheista kysyttäessä otsikonmukaisesti, että millä mietteillä herrat lähtevät alkavaan Liiga-kauteen.

- Erittäin hyvällä fiiliksellä. Kiva päästä pelaamaan pisteistä, kiteytti Tomek Valtonen.

- Fiilikset kauteen lähdettäessä ovat hyvät. Joukkueessa on hyvä henki sekä tasapaino ja olemme valmiita lyömään itsemme likoon. Lähdemme luottavaisina mittaamaan tasoamme kauden pyörähtäessä kunnolla käyntiin perjantaina 11.9.2015, kun Liiga-kauden avauksessa vastaan luistelee JYP, jutteli Sami Tervonen.

Sami Karjalainen komppasi virkaveljiään ja muistutti, että vielä on hyvät tasonmittarit jäljellä ennen kuin Liiga-kauden avauksen merkiksi avauskiekko pudotetaan Kuparisaaressa.

- Hyvin odottavilla mietteillä. Edessä siintää vielä kaksi koitosta Porin Ässiä vastaan, ensin pelataan Merikarvialla ja heti seuraavana päivänä olemme kotikaukalossa vastakkain. Näiden kohtaamisten jälkeen tarkoituksemme olisi olla pelillisesti valmiita Liiga-avaukseen kotiluolassa. Kopissa varmaan kaikilla on kova halu päästä pelaamaan pisteistä. Faneillakin on varmasti odottavaiset fiilikset nähdä kotijoukkue jälleen tositoimissa.

Tulevaisuus

Lähestyessämme valmennusjohtoa tulevaisuuteen tähtäävällä kysymyksellä, jossa kysyimme valmentajien tulevaisuuden näkymiä valmentajaurillaan oli kaikilla tärkein asia mielessään, tämä hetki ja Vaasan Sport.

- Totta kai tavoite on jatkuvasti pyrkiä kehittämään itseäni valmentajana, ja tämä ympäristö tarjoaakin siihen loistavan tilaisuuden. Omalta osin katse on kuitenkin tällä hetkellä Vaasassa ja seuraavassa kahdessa vuodessa. Aikomus on keskittyä tähän joukkueeseen kausi kerrallaan, ja sen jälkeen taas katsotaan missä mennään, ajatteli Sami Tervonen.

- Tällä hetkellä tavoite hyvin lähellä tulevaisuudessa, auttaa parhaan taitoni mukaan pelaajia arjessa ja voittaa Vaasan Sportissa.
Muuten suunnitelmien tekeminen ajanhukkaa, sillä kuten pelaajilla, myös valmentajilla kuitenkin se, mitä olet viimeiseksi tehnyt, määrittää minkä perusteella sinua arvioidaan.
Totta kai tavoitteita ja haaveita on, mutta ei mitenkään aikataulutettuina. Uskon, että minulla on paljon annettavaa tällä hetkellä siinä roolissa missä olen ja asioissa, joissa kehityn. On antoisaa saada koko ajan uusia kokemuksia sekä haasteita valmentajana, kertoili Petri Karjalainen.

Tomek Valtoselta kysyttäessä vilauteltiin mahdollisuutta kohtaamisesta KHL:n tai NHL:n sarjoissa valmentajaurallaan. Miehen vastaus viestii keskittyneisyydestä tähän hetkeen.

- Ajatukseni on pelkästään Sportissa. Tässä ammatissa täytyy elää hetkessä ja mennä päivä kerrallaan unohtamatta ns. isoa kuvaa.

Lopuksi, valmennuksella oli terveiset lähetettävänään myös faneille.

Tomek Valtonen: Olette liiga parhaat fanit. Keep going!
Petri Karjalainen: Olette osa joukkuetta katsomon puolella ja pelaajat tekevät parhaansa jäällä voittojen eteen ja olemme Sport, josta fanit saavat olla ylpeitä!
Sami Tervonen: Kauden avausta odottaessa. Olette joukkueen 6. kenttäpelaaja, eli ääntä ja tunnetta!