​Suomesta Suomeen – Vaskivuo palasi jälleen synnyinmaahansa

Sportiin Italian pääsarjasta täksi kaudeksi siirtynyt Mike Vaskivuo ei ole varsinainen kiekkokiertolainen, joka vaihtaa jokaisena vuotena asuinpaikkakuntaa ja maata, mutta urallaan mies on kuitenkin nähnyt monta seuraa ja valtakuntaa. Mies on pelannut Suomen lisäksi Ranskassa, Italiassa, Tanskassa ja Pohjois-Amerikassa, joten kokemusta monenlaisista kiekkosarjoista on jo tässä vaiheessa uraa takana.

Helsingissä syntynyt Vaskivuo, 30, asusteli nuoruudessaan Suomessa, mutta on sittemmin viettänyt vuosia Yhdysvalloissa, jonne muutti vanhempiensa mukana jo nuorella iällä. Ensikosketus jäähän tuli kuitenkin jo sinivalkealla maaperällä.

- Kävin jäillä Tampereella viisivuotiaaksi saakka, kun asuimme Suomessa. Kyllä itselläni silloin jo lätkämaila oli, Vaskivuo kertaa ensikertoja jäällä Suomessa.

Hyvin nuorena Vaskivuo vanhempineen pakkasi kuitenkin tykötarpeensa ja suuntasi rapakon taa. Siellä Miken kiekkoura jatkui paikallisissa juniorisarjoissa. Vaikka mies kertaalleen teki vuoden mittaisen visiitin takaisin Suomeen Jokerien junioreihin, on hän pääasiallisen kiekko-oppinsa kerännyt juuri yhdysvaltalaisista juniorisarjoista.

- Isä vei melkein heti jäälle, kun pääsimme Amerikkaan. Siellä pelasin veljeni kanssa muutamia kertoja viikossa paikallisessa juniorijoukkueessa, hän muistelee.

Äärimmäisen harvoin pelipaikan valinta tulee tietoisesti, vaan juniorisarjoissa pelaavana jonkun paikan omaksuu itsestään. Vaskivuo on aina ollut mieltynyt pelaamaan hyökkäyspäässä.

- Olen pelannut pitkään vasempana laiturina, mitä paikkaa pelasin jo junioreissa. Paikka hyökkäyksessä tuli itsestään. Taisin olla silloin nopein luistelija, joka vaikutti pelipaikkavalintaan, Vaskivuo kertailee.

Vaskivuo osana Sportin taivalta Ässät-karsintoihin - vastapuolella

Jokerien B-junioreiden lisäksi Vaskivuo on tehnyt vuoden mittaisen visiitin Suomeen toisenkin kerran. Tuo visiitti oli kaudella 2008-09 Mestikseen, kun yhdysvaltalaissuomalainen kiekkoilija vietti kiekkokauden Kajaanin Hokissa. Tuolla kaudella mies pääsi juhlimaan Mestiksen pronssia, kun juuri Sport sysäsi kajaanilaiset finaalin ulkopuolelle viidennessä ottelussa.

Ottelusarja oli itseasiassa tuolloin hyvin tasainen ja sarjan viides ottelu erittäin mielenkiintoinen. Legendaariseksi muodostuneen Ässät-karsintakevään Mestis-finaalipaikka irtosi Sportille 5-4-voitolla kajaanilaisista, jossa ensimmäinen puolituntia tarjosi ottelun kaikki yhdeksän osumaa. Loput ottelusta vedettiinkin hyväksi havaittua nollalinjaa.

Tuo tappio ei kuitenkaan Vaskivuon mieltä paina, ja visiitti Kajaaniin oli miellyttävä lopulta kokemus. Mies sai kerättyä tuntumaa pelaamiseen kyseisen kauden aikana pidemmän toipumisjakson jälkeen.

- Olin ollut neljä kuukautta toipilaan, ennen kauttani Kaajanin Hokissa. Lopultahan visiitti Kajaaniin oli todella lyhyt, mutta se oli kokonaisuutena hyvää oppia ja kokemusta erilaisesta joukkueesta.

Hokin jälkeen Vaskivuo pelaili pitkän aikaa lähinnä Pohjois-Amerikassa, josta miehelle irtosi myös yksi CHL:n mestaruus. Kaksi kautta sitten hän kuitenkin tuli Eurooppaan ja on edelleen sillä reissulla. Ensimmäinen näistä kausista meni Tanskassa ja viime kausi Italiassa. Kummassakin sarjassa hyökkääjää paukutti yli piste per peli -tahdilla.

Näistä sarjoista haettiin vastuuta.

- Tanskassa ja Italiassa sain kummassakin joukkueessa paljon vastuuta, jota lähdin niistä hakemaan. Niiden kautta kehityin paljon pelaajana ja opin uusia asioita pelipaikastani.

Tavoite paikasta Liigassa täyttyi

Viime keväänä Sport ilmoitti, että Vaskivuo tulee try-outille Vaasaan. Tuo kokeilujakso poiki lopulta 1+1-vuotisen sopimuksen seuran kanssa. Hyökkääjä oli iloinen saadessaan mahdollisuuden pelata Liigaa ja on viihtynyt uudella kotiseudullaan Vaasassa.

- Olen aina pitänyt Suomen Liigaa yhtenä maailman parhaista kiekkosarjoista, jonka vuoksi olen halunnut pelata täällä. Nyt sain mahdollisuuden tulla tänne Vaasaan ja otin sen mielelläni vastaan. Vaasa on hieno kaupunki ja niin ovat myös joukkuekaverit.

Kesä kuitenkin meni vielä Yhdysvalloissa.

- Kesä meni viettäen aikaa ystävien kanssa Miamissa. Kesätreenit hoidin valmentajan antamien ohjeiden mukaan, hyökkääjä kertoo kesästään ja kesäharjoittelusta.

Kesä on kuitenkin ohimenevää ja kiekkokausi lähestyy kovalla tahdilla ja harjoituskausi on jo ovilla. Vaskivuo odottaa innolla, että pääsisi jo tositoimiin jäälle tulevana perjantaina Pitsiturnauksessa. Ulospäin suuntautuvaksi ja haasteisiin tarttuvaksi kahden suunnan häärääjäksi itseään kuvaileva yhdysvaltalaissuomalainen asettaa tähtäimiä korkealle. Miksi edes tyytyä vähään?

- Tavoite tulevalla kaudella on antaa 110 % joka peliin, pistää numeroita taululle ja voittaa totta kai mestaruus siinä samalla!

- Mukava päästä Pitsiturnauksessa tositoimiin jäälle kaverien kanssa, jolloin heidät oppii tuntemaan paremmin myös itse pelissä. Samalla voi antaa näyttöä omasta osaamisesta. Uskon, että voitamme koko turnauksen!