Sportille iso voitto

Vaasan Sport katkaisi yli kuukauden kestäneen kotitappioidensa putken kaatamalla Helsingin IFK:n jännittävien vaiheiden jälkeen numeroin 2-1 (0-0, 2-0, 0-1). Ottelun ratkaisijaksi nousi kaksi maalia tehtaillut Charles Bertrand.

Vieraat hallitsivat lievästi ensimmäistä erää, mistä kertovat torjunnat: Hannu Toivonen 13 ja Kevin Lankinen 5 kertaa, mutta todellisille maalipaikoille ei kumpikaan joukkue päässyt. Erän mielenkiintoisimmaksi anniksi jäi Sportissa alkukauden pelanneen Matt Generousin paluu Vaasaan. Generous tekikin läpi ottelun omaa työtään suojellen omaa maaliaan ja vaihtoi samalla ahkerasti kuulumisia entisten joukkuekavereidensa kanssa.

HIFK sai toisessa kaksi mahdollisuutta avausmaaliin ylivoimalla, mutta loistavasti läpi ottelun toiminut alivoima selvitti molemmat jäähyt Toivosen johdolla. Vierailijoiden maali suorastaan roikkui ilmassa, joten erän puolivälin jälkeen Tomek Valtonen turvautui aikalisään, mikä osoittautui jälleen kerran oikeaksi valinnaksi. Muutama minuutti tästä Sport siirtyi johtoon Charles Bertrandin yksilösuorituksen päätteeksi. Bertrand harhautti ensin kaksi HIFK:n pelaajaa, nosti kiekon viileästi rystyltä ohi voimattoman Lankisen ja katkaisi maalittoman putkensa tärkeään paikkaan.

Erän lopussa nähtiin kaksi minuuttinen, jonka jokainen Kuparisaaressa tänään ollut muistaa varmasti pitkään. HIFK menetti otteensa täysin ja Sport piti ketju kerrallaan paineen vierailijoiden päässä. Vierasjoukkueen väsynyt viisikko pääsi lopulta purkamaan kiekon keskialueelle, mutta Oskari Mannisen nopea puolen vaihto Jarkko Immoselle avasi HIFK:n puolustuksen ja Bertrand pääsi iskemään paraatipaikalta illan toisen maalinsa sentterin syötöstä.

HIFK pääsi kolmannen erän alkuun juhlimaan kaipaamaansa kavennusmaalia, kun Juuso Puustinen survoi ylivoimalla vanhanaikaisensa Toivosen vartioimaan maaliin. Valkopaitainen vierasjoukkue lisäsi kavennuksen jälkeen lisää kierroksia hyökkäyspeliinsä ja karvasi todella syvältä aiheuttaen vaikeuksia Sportin avauspelaamiseen. Oman alueen turhat kiekon menetykset aiheuttivat vieraille vaarallisia tilanteita, mutta 45 kertaa ottelussa torjunut Toivonen nollasi helsinkiläisten yritykset yksi toisensa jälkeen. Myös Sport pääsi muutaman kerran hyökkäämään vaarallisesti vastaan, mutta Teemu Henritiuksen ohilaukausta lähemmäs kotkapaidat eivät päässeet.

Ottelun lopusta muodostui varsinainen trilleri. Maalintekijä Puustisen ottama jäähy näytti ratkaisevan ottelun, mutta HIFK pystyi alivoimallakin hallitsemaan peliä ja luomaan sydämen tykytyksiä vaasalaisyleisölle. Uhrautuva taistelu kuitenkin palkittiin kolmella pisteellä, vaikka toisen erän muutamaa hetkeä lukuun ottamatta Sport olikin alakynnessä.

- HIFK oli tänään huomattavasti liikkuvampi ja loi enemmän maalipaikkoja, mutta kerrankin meni näin. Yleensä me olemme hallinneet täällä pelejä ja silti hävinneet, kommentoi päävalmentaja Tomek Valtonen.

Valtonen antoi tunnustusta voiton ratkaisseille yksilöille.

- Toivonen pelasi nappipelin ja Bertrand onnistui loistavasti. Ensimmäinen maali oli maailmanluokan suoritus.

Sportin ottelut jatkuvat torstaina Lahdessa Pelicansin vieraana. Kauden toiseksi viimeinen vierasottelu käynnistyy klo. 18:30.

(TEKSTI: OLLI SEPPÄLÄ, KUVA: MARIA SUNDELIN)