Sportille hallitsevan mestarin päänahka

Vaasan Sport palasi perjantain Lukko-ottelun jälkeen voittokantaan päihittämällä hallitsevan Suomen mestarin Oulun Kärpät sunnuntain päiväpelissä maalein 4-1 (1-0, 2-0, 1-1).

Kauden ennätysyleisö pääsi sunnuntaina näkemään tapahtumarikkaan ja vauhdikkaan jääkiekko-ottelun, joka huipentui kotijoukkue Sportin liigahistorian ensimmäiseen voittoon Kärpistä. Sport aloitti jo tutuksi tulleen mallin mukaan ottelun kovalla intensiteetillä ja toisin kuin perjantaina, tällä kertaa se palkittiin maalien merkeissä.

Molemmat joukkueet pääsivät avauserässä kertaalleen kokeilemaan ylivoimapelaamista, mutta tuloksetta. Sport siirtyi ottelussa 1-0-johtoon viidennellätoista peliminuutilla, kun Jarkko Immonen pääsi ujuttamaan Jake Newtonin ampuman laukauksen irtokiekon ohi Kärppien maalilla torjuneen Iiro Tarkin. Immosen liigauran sadanteen täysosumaan toisen syöttöpisteen nappasi pirteästi joukkueeseen sisään tullut Miikka Männikkö, jonka loistava levitys löysi Newtonin vapaana paineettomalta puolelta. Myös Kärpillä oli erässä omat paikkansa, mutta yhden ottelun huilin jälkeen takaisin tolppien väliin palannut Mika Järvinen pelasi jälleen loistavan ottelun tylsyttäen oululaisten nimivahvan hyökkäysarsenaalin.

Sport lisäsi toiseen erään kaasua ja vierailijat joutuivat ottelussa täysin matkustajan paikalle. Kotijoukkue puolusti tarkasti oman alueensa ja iski nopeasti kiekon Kärppien päätyyn. Hyvät suoritukset palkittiin hieman erän puolivälin jälkeen, kun Aleksi Laakso pääsi ampumaan kiekon pitkän ylivoimapyörityksen päätteeksi maaliin Sami Blomqvistin namupassista. Mahtavan esityön maaliin teki kultakypärää kantava Tuomas Vänttinen, joka taisteli oman menetyksensä jälkeen kiekon takaisin punapaidoille kärppäpelaajien törmäillessä toisiinsa. Vänttisen loistava ottelu sai jatkoa välittömästi maalin jälkeisellä alivoimalla, kun mies otti useamman tärkeän blokin Kärppien ylivoiman jauhaessa lähes koko kaksiminuuttisen Sportin päädyssä.

Kärppien ylivoiman ollessa tehotonta pääsi Sport yrittämään kolmatta maaliaan, kun Jani Hakanpää komennettiin jäähyaitioon jyrättyään Sport-vahti Järvisen yli. Selkeästi ylivoimapelaamistaan petrannut kotijoukkue sai vihdoin myös kaivattua tulosta aikaan, kun Jake Newtonin tulinen laukaus löysi tiensä maaliin. Ahkerasti koko kauden ajan laukonut Newton sai maaliinsa syötöt Charles Bertrandilta ja Lassi Kokkalalta.

Kolmen maalin johdossa kolmanteen erään lähtenyt Sport siirtyi kuskin paikalta matkustajaksi, kun Kärpät nosti karvaustaan ja tuli erän ensiminuuteista asti aggressiivisesti. Välillään päälläänkin seisonut Järvinen piti kuitenkin lukemat muuttumattomina, kunnes Kärpät sai kuparisensa rikki Juuso Ikosen ylivoimaosumalla, joka otti harmittavan kimmokkeen laukausta peittämään lähteneestä Newtonista.

Kavennuksesta lisää uskoa saaneet oululaiset jatkoivat mylläkkäänsä läpi erän, mutta Kärpät-puolustaja Hakanpään tyhmä hyökkäyspäässä otettu jäähy antoi Sportille mahdollisuuden ratkaista ottelu. Joukkue pelasi ylivoimansa viisaasti riskejä vältellen, mutta iski kun paikka tuli. Tarkki torjui vielä Joel Kivirannan yrityksen, mutta irtokiekolla ollut Joonas Komulainen avasi kauden maalitilinsä upottamalla maaliin kiekon entistä seuraansa vastaan.

Pientä toivoa oululaisille antoi maalin jälkeisessä vaihdossa vihelletty rangaistuslaukaus, kun Ivan Huml oli pääsemässä läpi ja Laakso joutui rikkomaan miestä. Humlin yrityksen nollasi kuitenkin huippuotteita esittänyt Järvinen, joka torjui ottelussa yhteensä 30 kertaa. Yksi illan suurimmista sankareista kommentoi ottelua seuraavasti.

- Vauhdikas peli. Taisteltiin kovaa ja pelattiin hyvin, vaikka välillä jouduttiin hankaliin tilanteisiin, mutta se kuuluu jääkiekkoon. Maalivahti on ainakin hapoilla, Järvinen naurahti.

Sport nousi kolmella pisteellään sarjataulukossa sijalle 12. Joukkue pelaa seuraavan ottelunsa keskiviikkona Tampereella Tapparaa vastaan. Seuraavan kerran kotiluolassa pelataan lokakuun 28. päivä, jolloin vieraaksi saapuu KalPa.

(TEKSTI: OLLI SEPPÄLÄ, KUVA: JIMMY ESSELSTRÖM / VAO)