Sport venytti voittoputkensa neljään otteluun – Blues kaatui voittolaukauskilpailussa

Vaasan Sport aloitti kahden vierasottelun kiertueen maukkaalla 2-3 (0-0, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1) voittolaukauskilpailuvoitolla Espoo Bluesista tiistai-iltana. Ratkaisuosuman iski joukkueen yhdysvaltalaispuolustaja Jake Newton. Kaksi pistettä ja neljän ottelun voittoputki on nostanut joukkueen sarjassa jo sijalle 8.

Espoo Blues on ollut vahvasti esillä eri medioissa taloudellisten ongelmiensa takia, mutta otteissa se ei ole näkynyt. Ennen tiistaita sillä oli takana kahden ottelun voittoputki, kun vieraissa viikonloppuna kaatui sekä JYP että KalPa. Myös espoolaiset kiekkokannattajat haluavat omalla panoksellaan tukea joukkuetta: Metro Areenalle oli saapunut tiistai-iltana peräti 5541 katsojaa ja tunnelma hallissa oli loistava.

Vierasjoukkue Sport pelasi yhden kauden parhaista vieraspeleistään ja varsinkin kaksi ensimmäistä erää oli kotkapaitojen hallintaa. Blues sai heti ottelun alkuun ensimmäisen ylivoimansa, mutta Sport-alivoima oli tänään 100-prosenttisen tehokas, eikä vaarallista kultakypärää Kim Hirschovitsia päästetty rauhassa hääräämään kiekon kanssa. Erän paras paikka tuli Sportin hyökkääjä Tommi Tikalle, joka jo harhautti Blues-vahti Christian Engstrandin, mutta juuri kun tyhjä maali oli edessä, koukki Blues-puolustaja miehen nurin jäähyn arvoisesti. Seurannutta ylivoimaa ei kuitenkaan vieraat pysteneet käyttämään hyväksi, kuten ei myöskään erän lopussa tulevaa toista ylivoimaa. Kokonaisuutena avauserä oli Sportilta erittäin hyvää vieraspelaamista, varsinkin avauspelaaminen oli näyttävää ja keskialue ylitettiin kerta toisensa jälkeen vauhdilla. Maalipaikat olivat kuitenkin vielä tiukassa ja erätauolle maalittomasta tilanteesta.

Jos jotain negatiivista päivän pelistä pitää hakea, niin erien alut sisälsivät pientä huolimattomuutta ja myös toisen erän alussa, ajassa 20:23, kutsui jäähyaitio Sport-pelaajaa. Blues ei kyennyt etsikkoaikaansa käyttämään ja ote siirtyi jäähyn jälkeen täysin vieraille. Sport esitti seuraavan 15 minuutin aikana todella vahvaa pelaamista ja sinipaitainen kotijoukkue oli ottavana osapuolena. Myös maalipaikkoja luotiin useita ja lähimpänä oli jo maalivahdin harhauttanut, mutta maalin taakse ajautunut Newton, sekä vahvan nousun maalille tehnyt toinen puolustaja Niko Peltola, jonka vedon jälkitilanteessa kiekko meni jo maalin saakka. Tuomaristo kuitenkin tarkisti tilanteen videolta: Sport-pelaajan tulkitaan estäneen Engstrandia ja maali hylättiin.

Mentiin yli ottelun puolivälin, kunnes kova työ tuotti palkinnon: Tomi Körkkö ampui matalan takapatjavedon ja riparin laittoi maaliin Erik Riska ajassa 33:42. Maalin jälkeen hallinta säilyi Sportilla, mutta pieni herpaannus oli kääntää koko ottelun kulun kolmisen minuuttia ennen erätaukoa. Blues heitti roikkukiekon Sportin siniselle ja kiekko pomppi Sport-pakkien kautta lopulta nokikkain maalivahti Mika Järvisen kanssa päässeelle Samson Mahbodille, joka ampui nopean vedon Järvisen kainalosta maaliin. Tilanteisiin nähden hieman onnekas tasoitus sytytti niin kotijoukkueen, kuin yleisönkin ja kolmannesta erästä oli luvassa todellinen jännitysnäytelmä.

Blues tuli kolmanteen erään todella vahvalla liikkeellä ja ajassa 42:33 Ilmari Pitkänen räjäytti hallin täyteen riemuun seuraamalla pakin blokkaaman vedon ranteella ohi Järvisen. Sinisten kova liike pakotti Sportin puolustuskannalle ja peli pyöri pitkiä pätkiä vaasalaispäädyssä, mutta jälleen hienosti pelaava Järvinen kesti tilanteet puolustuksen avulla.

Erän puolivälissä Sport sai erän ainoan kunnon paikkansa, tällä kertaa hieman Blues-puolustuksen avustuksella: Blues-pelaaja on ensimmäisenä päätykiekossa, mutta Sami Blomqvist antoi kaverille painetta ja ränniin tarkoitettu kiekko osuikin oman maalin sivuverkkoon. Blomqvist otti kiekon, kiersi maalin ja tarjoili oikealle b-pisteelle Jarkko Immoselle, joka ampui voimalla vasempaan ylänurkkaan tasoittaen pelin ajassa 50:26. Erän lopussa Blues oli niskan päällä, mutta molemmat myös pyrkivät puolustuksen kautta varmistamaan vähintään pisteen ja lopulta summeri soitti jatkoajan merkiksi 2-2-tilanteessa.

Jatkoaika mentiin vauhdilla päästä päähän, joskin pieni väsymys näkyi jo molempien otteissa virheinä, mutta ratkaisumaalia ei nähty. Voittolaukauskilpailussa Järvinen nollasi kaikki kolme espoolaisten yritystä ja Sportin kolmas laukoja Jake Newton nosti tyylikkäästi kiekon rystyllä ohi Engstrandin. Näin voitto ja lisäpiste lähtivät Sportin mukaan.

Matka jatkuu huomiseksi Jyväskylään, jossa Sport kohtaa kello 18:30 alkavassa ottelussa JYP:n.

(TEKSTI: TANELI JOKELA, KUVA: MARIA SUNDELIN)