Sport Kasitien herra – Vänttiselle sata täyteen

Vaasan Sport haki Porista tärkeät pisteet 3-6-voitolla (1-2, 2-3, 0-1) ja vankisti asemaansa sarjan 10. sijalla.

Sportin ja Ässien kohtaamisesta odotettiin ennakkoon tunnerikasta ottelua, eikä se pettänyt odotuksia. Ottelun tärkeys sarjataulukon kannalta näkyi ensimmäisessä erässä mailan puristamisena ja helppoina virheinä.

Sport siirtyi avauserässä johtoon, kun Teemu Tallberg löi kiekon sisään Henrik Koiviston laukauksen rebound-kiekosta. Maalia edelsi Ässät-puolustaja Troy Vancen heikko avaussyöttö, jonka Tallberg pääsi itse katkaisemaan. Ässät kuitenkin nousi nopeasti tasoihin, kun Aleksi Saarela syötti ylivoimahyökkäyksen päätteeksi Toni Kallelan nokikkain Mika Järvisen kanssa, josta hyökkääjä laittoi kiekon varmasti maaliin.

Sport pääsi erän lopulla pelaamaan täydet kaksi minuuttia viidellä kolmea vastaan, kun Ässien Semir Ben-Amor ja Ville Uusitalo saivat jäähyt saman vaihdon aikana. Heikolta näyttänyt ylivoima tuotti lopulta tulosta, kun Lassi Kokkala laukoi ja kiekko muutti suuntaa maalin edessä Sportin avausmaalissakin vahvasti mukana olleen Vancen jalasta.

Sport selvitti toisen erän alkuun Aleksi Laakson kaksiminuuttisen ja karkasi jo 1-3-johtoon, kun Tero Koskiranta ujutti kiekon läpiajosta ohi Andreas Bernardin. Vahvan esityön maaliin teki Jake Newton, joka ensin pysäytti Ässät-puolustajan laukauksen ja syötti nopealla pystysyötöllä Koskirannan karkuun.

Alle kaksi minuuttia Koskirannan maalista ja Sport iski jälleen, tällä kertaa alivoimalla. Charles Bertrand istui jäähyllä, kun Ässät-pelaaja kompuroi siniviivalla ja Tuomas Vänttinen pääsi karkaamaan maalintekoon. Vänttisen uran sadannes liigamaali tuli tarkalla laukauksella etukulmaan. Ässät kuittasi vain 11 sekuntia tämän jälkeen, kun juhlapelissään osunut Juha Kiilholma ampui kavennuksen ylivoimalla maalin edestä.

Sport ei lannistunut nopeasta kavennuksesta, vaan painoi pelin jatkuvasti Ässien päätyyn. Toisen erän maali-ilottelua jatkoi Mike Brennan, joka laukoi Porin illassa loistavasti suoriutuneen Koskirannan esityöstä vaasalaisten viidennen maalin. Pienestä kulmasta tullut laukaus yllätti Bernardin, joka lähti välittömästi maalin jälkeen vaihtoon ja veräjälle luisteli Ari Ahonen.

Sport tarjosi Ässille erän loppuun kahden miehen ylivoimaa, kun ensin Bertrand ja heti perään Ari Gröndahl tuomittiin jäähylle. Järvinen pelasi yhden varman maalin, mutta Valtteri Viljasen laukaus muutti suuntaa Lassi Kokkalasta ja Ässät tuli jälleen kahden maalin päähän.

Sport lähti kolmanteen erään 3-5-johdossa ja onnistui puolustamaan loistavasti läpi erän. Ässien paikat olivat vähissä ja paremmat tilanteet syntyivät toiseen päähän vastahyökkäyksistä. Ässät yritti lopussa vielä ilman maalivahtia, mutta Erik Riska pääsi iskemään loppunumerot tyhjään maaliin.

Sport jätti Ässät nyt kuuden pisteen päähän ja tukevoitti asemaansa sijalla 10. Takana tulevista joukkueista iskuetäisyydellä on edelleen viiden pisteen päässä majaileva KooKoo. Sport pelaa ensi viikolla tuplaottelut Oulun Kärppiä vastaan. Torstaina pelipaikkana on Oulu ja perjantaina joukkueet kohtaavat Vaasassa.

(TEKSTI: OLLI SEPPÄLÄ, KUVA: MARIA SUNDELIN)