Sport ensi kaudella Tomek Valtosen komentoon

Vaasan Sport julkisti ensi kauden valmennuskuvionsa tänään pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Viime päivien huhumyllyt olivat tuoneet paikalle ison joukon eri medioiden edustajia. Kaudesta 2014-15 Sportia luotsaa 2+1 vuotisella, sarjatasosta riippumattomalla sopimuksella, nykyinen Jokereiden kakkosvalmentaja Tomek Valtonen. Kakkosvalmentajana jatkaa seuran oma kasvatti Ari-Pekka Pajuluoma (1+1).

Alkuviikosta alkanut mediapyöritys ja huhumylly sai Sportin tulemaan uutisen kanssa ulos suunniteltua aiemmin.

- Meillä on erittäin tärkeä kausi kesken ja halusimme rauhoittaa tilannetta tulemalla ulos ensi kauden valmentajakuvioiden kanssa jo nyt. Jostain syystä jokin taho oli vuotanut neuvottelumme jo julkisuuteen ja olimme pakotettuja tämänpäiväiseen tiedotustilaisuuteen. Ei ole korrektia nykyistä valmentajaamme, joukkuettamme kuin myöskään Jokereita silmälläpitäen tuoda näitä asioita kesken kauden julki, joten pahoittelemme tapahtunutta. Nyt julkaistulla tiedolla pyrimme antamaan työrauhan Mestiksen voittoa ja liiganousua tavoittelevalle nykyjoukkueelle ja –valmennukselle. Uskon vakaasti Räsäsen kykyihin johdattaa joukkueemme jälleen mestaruuteen, joten hän nauttii täysin seuran tuesta, taustoittaa Sportin toiminnanjohtaja Jyrki Niemi.

 

Vastoin julkisuudessa esitettyjä väitteitä, valmentajakuvio on ollut selvillä vasta muutaman päivän.              

- Sopimus syntyi viikonlopun aikana ja Valtosen lisäksi meillä oli muutama muukin kandidaatti. Nykyisen päävalmentaja Pasi Räsäsen kanssa keskustelimme vielä viime viikollakin jatkosta, mutta päädyimme valinnassa Valtoseen. Räsäsellä on takana nyt kolme vuotta Vaasassa, mikä on kunnioitettavan pitkä aika nykykiekossa.

Urheilutoimenjohtajana jatkava Markus Jämsä on tyytyväinen valintaan.

-          Tomek on meidän tyylinen valmentajana, todellinen lätkäjätkä, joka tekee työtään koko sydämellään. Molemmilla on vahva pyrkimys kehitttyä eteenpäin urallaan, niin Valtosella valmentajana kuin Sportilla seurana ja uskon, että tämä vaihtoehto oli meille paras.

 

Joukkueen kakkosvalmentajana jatkaa tuttu mies, Ari-Pekka Pajuluoma. Maukka ei paljoa ajatuksia siirrä nykyhetkestä eteenpäin.

-          Asetimme kauden alussa tavoitteeksi sarjan voiton ja liiganousun. Sen eteen teemme jatkuvasti töitä ja kaikki keskittyminen satsataan tähän kauteen nyt. Onhan se toki hienoa tietää, missä on töissä ensi kaudella, sanoo Pajuluoma.

 

Tomek Valtonen, 33, omaa pitkän pelaajauran hyökkääjänä ja lopulta olkapäävamma lopetti uran kaukalon sisäpuolella.  Valtonen aloitti valmennusuransa Jokereiden A-junioreista, josta siirtyi kauden 2012 alusta Jokereiden liigajoukkueen kakkosvalmentajaksi Tomi Lämsän aisapariksi. Ensi kaudeksi miehen tähtäin oli päävalmentajan pestissä ja lopulta 2+1 vuotinen sopimus syntyi Sportin kanssa. 

- Tämä prosessi lähti liikkeelle sovittuani Jokereiden kanssa, että haen ensi kaudeksi päävalmentajan paikkaa. Koin, että Sport oli urheilullisesti paras vaihtoehto. Seura on menossa eteenpäin ja sillä on kovat tavoitteet nyt ja tulevaisuudessa. Kulttuuri, harjoitteluolosuhteet ja fanit vaikuttivat päätökseeni. Monien keskusteluiden jälkeen koin olevani valmis sitoutumaan pitkäjänteisesti tähän projektiin. Olemme seuran johtohenkilöiden kanssa samalla sivulla siitä kuinka voimme viedä Sportia eteenpäin, kertoo Valtonen.

Myös Valtosen fokus on nykyajassa.

- Olen todella tyytyväinen tähän ratkaisuun ja odotan innolla tulevaa pestiä. Samalla haluan painottaa, että fokus on nyt tällä hetkellä täysin Jokereissa ja tässä kaudessa, päättää Valtonen.

Valtonen ei ole ensimmäinen Jokeritaustainen valmentaja Sportissa. Antti Törmänen luotsasi Sportin historian toiseen Mestismestaruuteen kaudella 2010-11. Valtosen kanssa urallaan pelannut ja valmentanutkin Törmänen pitää valintaa hyvänä.

- Valtonen on jämäkkä, eteenpäin pyrkivä valmentaja, jolla on selkeä näkemys valmentamisesta ja nykykiekosta. Tomekin joukkue pelaa aina isolla sydämellä, joka varmasti on myös Kuparisaaren yleisön mieleen.

Juuri Valtosen Jokeritausta on tuonut ilmoille farmisopimushuhutkin.

- Haluan painottaa, että Tomekin valinnassa seurataustalla ei ollut mitään vaikutusta. Emme ole missään aikeissa tehdä farmisopimusta minkään seuran kanssa, päättää urheilutoimenjohtaja Jämsä.

 

 

Teksti: Taneli Jokela / Vaasan Sport MediaTeam
Kuvat: Hapa Bragge / Vaasan Sport MediaTeam

 

Etusivun kuva: Samppa Toivonen