Sami Tervonen: "Luottamus ansaitaan työnteon, sitoutumisen ja heittäytymisen kautta"


Vaasan Sportin penkin päässä nähdään ensi kaudella uutta verta, kun Sami Tervonen täyttää A-nuorten päävalmentajaksi nousseen Ari-Pekka Pajuluoman saappaat. 24-vuotias valmentaja siirtyy Vaasaan Jokerien organisaatiosta, jossa hän toimi viime kaudella C2-joukkueen päävalmentajana.

Tervonen siirtyy uusiin haasteisiin hyvillä mielin.

- Olin edustanut Jokereita pelaajana ja valmentajana vuodesta 1998 asti, ja Jokerit oli hyvä organisaatio kehittyä pelaajana ja valmentajana. Oli kuitenkin hienoa päästä ottamaan askel eteenpäin omalla uralla ja Sport teki minuun edelliskaudella suuren vaikutuksen sillä, miten vahvasti he kiilasivat itsensä liigaympyröihin pelaamisellaan sekä toiminnallaan. On kunnia päästä edustamaan organisaatiota, mitä leimaa vahvasti aito tekeminen sekä sitoutuminen, hän kommentoi.

Tervosen oma pelaajaura päättyi nuorena lukuisiin loukkaantumisiin.

- Pelasin itse aktiivisesti kiekkoa A-junioreihin asti, sekä tein lyhyen visiitin edustuksen ringissä Jokereissa. Kuitenkin, monen rikkonaisen vuoden jälkeen todettiin, että nyt ei meinaa äijä enää pysyä kasassa ja päätin siirtyä valmennuspuolelle.

Sportin päävalmentajan Tomek Valtosen Tervonen tuntee entisenä valmentajanaan.

- Pelasin Tomen alaisuudessa kaksi ja puoli kautta Jokereiden A-junioreissa.

Pelaajauransa jälkeen suoraa valmennushommiin hypännyt Tervonen kuvailee itseään avoimeksi ja analyyttiseksi valmentajaksi.

- Valmentajana tavoitteeni on kehittää itseäni jatkuvasti. Olen ollut aina vahvasti päivittäisen tekemisen laatuun, sitoutumiseen sekä arvomaailmoihin nojaava valmentaja. En tiedä johtuuko tämä niistä asioista mitä omalla peliurallani pidin joukkueen kannalta tärkeinä juttuina.  Pyrin kuitenkin toimimaan aina avoimesti pelaajien kanssa, sekä jatkuvasti analysoimaan omaa tekemistäni ja tiedostamaan niin vahvuuteni, kuin kehitettävät ominaisuuteni valmentajana. Ympärilläni työskentelee nyt loistavia ihmisiä, kenen toiminnasta pystyn ammentamaan päivittäin oppia myös omaan valmentamiseeni.

- Tällä hetkellä kiinnitän paljon huomiota yksittäisen pelaajan tekemiseen, sekä heidän kanssa toimimiseen. Tavoitteena on löytää keinoja, millä pystytään saamaan enemmän irti yksilöistä vielä tälläkin tasolla ja tekemään töitä heidän kanssaan, jotta nämä asiat saataisiin myös näkymään peleissä, hän jatkaa.

Luottamuksen hankintaan hän ei näe mitään oikotietä.

- Koen, että luottamus sekä arvostus ansaitaan työnteon, sitoutumisen ja heittäytymisen kautta. Pyrin omalla päivittäisellä tekemiselläni pitämään huolen siitä, että pelaajien on hyvä olla. Yhteiset kokemukset vievät porukkaa eteenpäin, ja niiden sisällä on tehtävä kaikkensa pelaajien puolesta, jotta pelaaja kokee että tässä tehdään oikeasti yhteisen asian eteen töitä. Ei siihen ole mitään oikoteitä, hän kertoo.

Pelaajat ovat Tervosen mukaan ottaneet uuden valmentajan hyvin vastaan.

- Hyvin ovat ottaneet. He ovat pro jätkiä, ja tietävät että kaikki valmennukseen kuuluvat henkilöt ovat siellä heitä varten tekemässä hommia. Kaikki tekeminen pohjautuu siihen, että pystyttäisiin potkimaan yksittäisiä pelaajia eteenpäin, ja sitä kautta myös joukkuetta, Tervonen kertoo.

Hän odottaa Sportilta ensi kaudella seuraavia askelia kohti Liigan kärkeä.

- Projekti jatkuu edelleen ja joukkueena on otettava taas seuraavat stepit. Edellisellä kaudella Sport onnistui osoittamaan, että he olivat uskottava liigaorganisaatio sekä luomaan tietynlainen vaasalainen identiteetti kaukalossa. Tulevaan kauteen lähdettäessä on meidän pidettävä huoli, että nämä asiat tulevat edelleen näkymään illasta toiseen ja totta kai saatava myös rinnastettua otteluiden tulos tähän tekemiseen. Pelaajat ovat tehneet erinomaisesti töitä, joten uskon että tulevalla kaudella nähdään energinen, aktiivinen sekä ottelusta toiseen voitosta taisteleva Vaasan Sport.

Tervonen on jo ehtinyt tutustumaan Vaasaan ja ensikokemukset ovat olleet positiivisia.

- Asuin kesätreenien ajan Vaasassa, ja tällä hetkellä ei ole muuta kuin positiivista sanottavaa. Etäisyydet ovat lyhyet ja kaikkialle on helppo kulkea. Ihmiset vaikuttavat todella avoimilta ja itselläni on kaikin puolin hyvä fiilis kaupungista. Ruotsin kieltä pitää ehkä vähän kertailla, hän sanoo.

Lopuksi Tervonen lähettää vielä terveisensä kannattajille.

- Nauttikaa kesästä ja kerätkää tuoretta kiimaa syksyä varten!


(KUVA: MARIA SUNDELIN)