Pitsiturnaus 2015: Sport jälleen toinen

Pitsiturnaus vuosimallia 2015 pelattiin perjantaina Raumalla. Lämpimällä kesäsäällä siunattu turnaus päättyi jälleen isäntäjoukkue Lukon juhliin.

Vaasan Sportin osalta ensimmäinen Pitsiturnauksen ottelu Porin Ässiä vastaan vihellettiin käyntiin aamupäivällä klo 12:45 Rauman Kivikylän Areenalla. Molemmilla joukkueilla tilanne ennen käytyä ottelua oli sama, sillä harjoitusotteluita kumpaisellakin seuralla kaksi. Vaikka Ässät aloitti turnauksen jo aamulla pelatulla Lukko-ottelulla, oli Sport alusta lähtien raikkaalla jalalla liikkeellä ja aloitti välittömän rumputulen kohti Ässä-vahti Arttu Kulmalaa kohti. Alun painostuksen alla, ajassa 4.40, otti Ässien Juha Kiilholma ottelun eismmäisen kahden minuutin rangaistuksen huitomisesta. Vierasjoukkueena pelavaan Sportin ensimmäinen etsikkoaika kuitenkin jäi käyttämättä.
Tulisieluisten kaksikon, Semir Ben-Amorin ja Otto Karvisen, kesken ensimmäisen yhteisen vaihdon lopussa Karvinen tööttää Semiriä selästä 2 minuutin arvoisesti. Ässienkään ensimmäinen ylivoima ei tuottanut tulosta. Pelikellon seisahtaessa aikaan 1.56 maalasi Ässät ensimmäisensä. Juuso Walli toimitti kiekkoa maalille siniviivan tuntumasta, jonka ohjasi Toni Kallela Mika Järvisen selän taakse. Kenttäkuulutuksen aikana välittömästi maalinjälkeisen aloituksen aikana edellämainittu kaksikko, Ben-Amor – Karvinen, sanailivat keskiympyrän kaarella sillä seurauksella, että hanskathan siinä saivat kyytiä. Ajassa 1.53 molemmat herrat päätyovista ulos.
Ensimmäisen vartin aikana pääsivät molemmat joukkueet kokeilemaan ylivoimakuvioitaan, niissä kuitenkaan onnistumatta. Ässien 1-0 -johtolukemissa jatketaan jälkimmäiselle viisitoistaminuuttiselle, joten parannettavaa siis jää.
Ottelun jälkimmäinen vartti käynnistyi Sportin takaa-ajoasemasta. Toisen puoliskon ensimmäinen vierasjoukkueen tekopaikka siunaantui digitaalien ollessa tasan 18 minuuttia, kun yllättävä pomppu päätylaudasta oli yllättää Kulmalan. Ajassa 20.14 vihdoin helähti, kun valkovenäläinen Artur Gavrus kiihdytti kiekon kanssa lähestyen vasempaa b-bisteen kaarta päättämällä luistelunsa rannelaukaukseen, joka sujahti Kulmalan räpyläpuolelta verkon perukoille. 1-1. Ajassa 22.36 Järvisen takana kilahti maalipuut Ässäpainostuksen jälkeen. Tilanteen jälkiseurauksena peliä jatkettiin tasavajaalla.
Ajassa 25.04 Ässien Hughes ja Gröndahl aloittivat pystypaininsa Mika Järvisestä katsottuna oikealta puolelta olevassa aloituspisteellä pelin ollessa keskialueella täydessä käynnissä. Linjatuomareiden saattaessa riitapukarit pukusuojiin.
Ottelun kaksi viimeistä peliminuuttia tarjosi molempiin päihin herkullisiakin tekopaikkoja, mutta lukemat 1-1 jää ottelun lopputulokseksi.
Ottelun lopuksi käyty rangaistuslaukauskisa meni Ässien nimiin Kallelan maalilla.
Lukko
Pitsiturnauksen alkusarjan toinen ottelussa Sportia vastaan asettui isäntäjoukkue Rauman Lukko. Lukko voitti alkusarjan ensimmäisessä ottelussaan Porin Ässät 2-1 -lukemin. Täyden Kivikylän Areenan pauhatessa aloitti kotijoukkue-Lukko vahvasti. Painostuksen seurauksena, ajassa 1.50, lähti Otto Karvinen kärsimään kampitusjäähyään. Kotiyleisönsä pettymykseksi ei Lukko kuitenkaan tämän erikoistilanteen aikana maalia onnistunut tekemään. Lukko painoi peliä Sport-päätyyn kovasti jäähyn jälkeenkin, mutta Mika Järvinen onnistui pysäyttämään nämä raumalaislähentelyt. Ajassa 8.11 Joonas Komulainen otti hyökkäyspäässä kampitusjäähyn. Lukko kolkutteli maalitolppia ylivoimapyörityksensä aikana Järvisen selän takana, mutta lukemat tulostaululla pysyi 0-0:ssa.
Tikka ja Immonen hyökkäsi kahden miehen voimin yhtä Lukko-puolustajaa vastaan, käyttivät kiekkoa lavasta lapaan, mutta hyökkäys päättyi Zapolskin takana seisoviin maalipuihin. Heti perään seuraavassa hyökkäyksessä räpsähtää, sillä ajassa 12.23 Henrik Koivisto siirtää karat sisään Lukko-maalinedustalta, ja siirtää vierasjoukkueen 0-1 johtoon.
Lyhyemmässä 15 minuutin peliajassa jäähyt helposti syövät oman joukkueen peliä. Tasalukuisena Sport sai pelin edetessä kokoajan paremmin juonesta kiinni. Jälkimmäiselle viisitoistaminuuttiselle Sportin 0-1 johtolukemissa.
Johtoasemaa puolustamaan lähtenyt Sport aloitti jälkimmäisen vartin vahvasti kakkossvitjansa, Gavrus – Komulainen – Bertrand, johdolla. Ajassa 19.34 oiva tilaisuus tarjoutui kotijoukkueelle tasoitusmaaliin, kun maalintekijä-Koivisto tuomittiin rangaistusaitioon korkeasta mailasta. Tilaisuus kuitenkin vailui hukkaan, vaikka lukuisia tekopaikkoja kotijoukkue onnistuikin ylivoimallaan luomaan. Jäähyn jälkeen Koivisto pääsi aitiosta karkaamaan puolittain läpi, mutta Zapolski torjui tämän yritykset.
Viimeisen viiden minuutin aikana Lukko painosti kovasti Mika Järvisen vartioimaa maalia, mutta Sport puolusti urhoollisesti loppuun asti. Muun muassa puolittainen läpiajo tyrehtyi Järvisen patjoihin, kaksi Lukko-hyökkääjää juoni yksin Järvisen maalilla, mutta ratkaisut kestivät liian kauan, joten Sport-puolustajat kerkesivät tilanteeseen hätiin.
Sport kesti Lukkorynnistyksen loppuun asti ja näin tuuletti voittajajoukkueena jäällä 0-1 -voittoaan Järvisen johdolla.
TPS
Petri Karjalainen kommentoi ennen TPS peliä seuraavanlaisesti:
- Lähdetään pelaamaan samaa, yksinkertaista, voittavaa peliä. Pelejä on paljon lyhyessä ajassa, jätkillä saattaa alkaa vähän painamaan jaloissa, mutta pelaamaan tänne ollaan tultu, päättää Karjalainen.
Semifinaaleissa kupletin juoni on selkeä: voitolla pelit jatkuu finaaleissa, tappion tullessa eteen on kotimatkan aika. Ottelun tärkeys näkyikin heti ottelun alussa. Siinä missä joukkueet alkusarjassa pelasivat alusta lähtien vauhdikkaasti, alkoi ottelu tarkemmin asetelmia kyttäillessä. Ensimmäiset 5 minuuttia tarkkaa pelaamista molemmilta joukkueilta. Noin puolet oli ensimmäistä varttia pelattu, kun Artur Gavrus sai jäähyn huitomisesta. Tämä tilaisuus jäi kuitenkin vierailijalta käyttämättä. Kellojen ollessa 12.30 tietämillä, otti tuore Sport-vahvistus, Jake Newton kiekon haltuunsa keskialueella, kuljetti sen aina vastustajan siniviivalle asti päättäen suorituksensa raudanlujaan lämäriin, joka kilahti TPS-maalin ristikkoon.
Tarkkaa pelaamista, jännitys säilyy toiselle viisitoistaminuuttiselle.
Heti jälkimmäisen puoliskon ensiminuuteilla TPS luo hyviä tekopaikkoja Mika Järvisen vartioimaa maalia kohti. TPS-vahti Oskari Setästä hätyytellään vastavuoroin toisessa päässä. Suoraviivaisuus tuottaa vihdoin kaivattua tulosta kellon lukemien pysähtyessä valotaululla aikaan 19.46, kun Aleksi Rekonen survoo väenväkisin kiekon ohi Oskari Setäsen. 23 minuuttia pelattu, kun pitkän TPS-pyörityksen jälkeen pelataan tekopaikka tyhjää ammottavalle takatolpalle, mutta kiekko suuntautuu ohi maalista. Viimeisen viiden minuutin alkajaisiksi Teemu Tallbergille siunaantuu hyvä tekopaikka siirtää Sport kahden maalin karkumatkalle paluukiekosta, mutta jatko suuntautuu päin Setästä. TPS paineistaa kovasti takaa-ajajana, mutta Sport puolustaa isolla sydämellä loppuun asti. Aivan viime sekunneilla TPS läväyttää kiekon ringetteviivan tuntumasta suoraan syötöstä lämäten, mutta summeri on ehtinyt pärähtää Rauman Kivikylän Areenalla, ja näin ollen Sport siivittää tiensä Pitsiturnauksen finaaliin!

Sport - Ässät

Vaasan Sportin osalta ensimmäinen Pitsiturnauksen ottelu Porin Ässiä vastaan vihellettiin käyntiin aamupäivällä klo 12:45 Rauman Kivikylän Areenalla. Molemmilla joukkueilla tilanne ennen käytyä ottelua oli sama, sillä harjoitusotteluita kumpaisellakin seuralla kaksi. Vaikka Ässät aloitti turnauksen jo aamulla pelatulla Lukko-ottelulla, oli Sport alusta lähtien raikkaalla jalalla liikkeellä ja aloitti välittömän rumputulen Ässä-vahti Arttu Kulmalaa kohti. Alun painostuksen alla, ajassa 4.40, otti Ässien Juha Kiilholma ottelun ensimmäisen kahden minuutin rangaistuksen huitomisesta. Vierasjoukkueena pelavaan Sportin ensimmäinen etsikkoaika kuitenkin jäi käyttämättä.

Tulisieluisten kaksikon, Semir Ben-Amorin ja Otto Karvisen, kesken ensimmäisen yhteisen vaihdon lopussa Karvinen tööttäsi Semiriä selästä 2 minuutin arvoisesti. Ässienkään ensimmäinen ylivoima ei tuottanut tulosta. Pelikellon seisahtaessa aikaan 1.56 maalasi Ässät ensimmäisensä. Juuso Walli toimitti kiekkoa maalille siniviivan tuntumasta, jonka ohjasi Toni Kallela Mika Järvisen selän taakse. Kenttäkuulutuksen aikana välittömästi maalinjälkeisen aloituksen aikana edellämainittu kaksikko, Ben-Amor – Karvinen, sanailivat keskiympyrän kaarella sillä seurauksella, että hanskathan siinä saivat kyytiä. Ajassa 1.53 molemmat herrat päätyovista ulos.

Ottelun jälkimmäinen vartti käynnistyi Sportin takaa-ajoasemasta. Toisen puoliskon ensimmäinen vierasjoukkueen tekopaikka siunaantui digitaalien ollessa tasan 18 minuuttia, kun yllättävä pomppu päätylaudasta oli yllättää Kulmalan. Ajassa 20.14 vihdoin helähti, kun valkovenäläinen Artur Gavrus kiihdytti kiekon kanssa lähestyen vasempaa b-pisteen kaarta päättämällä luistelunsa rannelaukaukseen, joka sujahti Kulmalan räpyläpuolelta verkon perukoille. 1-1. Ajassa 22.36 Järvisen takana kilahti maalipuut Ässäpainostuksen jälkeen. Tilanteen jälkiseurauksena peliä jatkettiin tasavajaalla.

Ajassa 25.04 Ässien Hughes ja Gröndahl aloittivat pystypaininsa Mika Järvisestä katsottuna oikealta puolelta olevassa aloituspisteellä pelin ollessa keskialueella täydessä käynnissä. Linjatuomareiden saattoivat nämä riitapukarit pukusuojiin.

Lukko - Sport

Tikka ja Immonen hyökkäsi kahden miehen voimin yhtä Lukko-puolustajaa vastaan, käyttivät kiekkoa lavasta lapaan, mutta hyökkäys päättyi Zapolskin takana seisoviin maalipuihin. Heti perään seuraavassa hyökkäyksessä räpsähti, sillä ajassa 12.23 Henrik Koivisto siirsi karat sisään Lukko-maalinedustalta, ja siirsi vierasjoukkueen 0-1 johtoon.

Johtoasemaa puolustamaan lähtenyt Sport aloitti jälkimmäisen vartin vahvasti kakkossvitjansa, Gavrus – Komulainen – Bertrand, johdolla. Ajassa 19.34 oiva tilaisuus tarjoutui kotijoukkueelle tasoitusmaaliin, kun maalintekijä-Koivisto tuomittiin rangaistusaitioon korkeasta mailasta. Tilaisuus kuitenkin vailui hukkaan, vaikka lukuisia tekopaikkoja kotijoukkue onnistui ylivoimallaan luomaan. Jäähyn jälkeen Koivisto pääsi aitiosta karkaamaan puolittain läpi, mutta Zapolski torjui tämän yritykset.

Välierä: Sport - TPS

Valmentaja Petri Karjalainen kommentoi ennen TPS peliä seuraavanlaisesti:

Semifinaaleissa kupletin juoni oli selkeä: voitolla pelit jatkuisi finaaleissa, tappion tullessa eteen olisi kotimatkan aika. Ottelun tärkeys näkyikin heti ottelun alussa. Siinä missä joukkueet alkusarjassa pelasivat alusta lähtien vauhdikkaasti, alkoi ottelu tarkemmin asetelmia kyttäillessä. Ensimmäiset 5 minuuttia tarkkaa pelaamista molemmilta joukkueilta. Noin puolet oli ensimmäistä varttia pelattu, kun Artur Gavrus sai jäähyn huitomisesta. Tämä tilaisuus jäi kuitenkin vierailijalta käyttämättä. Kellojen ollessa 12.30 tietämillä, otti tuore Sport-vahvistus, Jake Newton kiekon haltuunsa keskialueella, kuljetti sen aina vastustajan siniviivalle asti päättäen suorituksensa raudanlujaan lämäriin, joka kilahti TPS-maalin ristikkoon.

Finaali: Lukko - Sport

Revanssihenkeä oli ilmassa, kun Lukko ja Sport kohtasivat Pitsiturnauksen finaaleissa, aivan kuten vuoden 2014 turnauksessa. Tuolloin Lukko vei pidemmän korren ja turnauksen nimiinsä. Kotijoukkue Lukolla oli lyhyempi palautusmisaika edellisestä pelistään, sillä päivän jälkimmäisessä semifinaalissa Lukko poistui voittajana Pelicansin kustannuksella kellon oltua jo 19:n puolella. Sport puolestaan sai lepuuttaa paikkojaan ruhtinaallisen kahden tunnin ajan. Tämä ei kuitenkaan ottelun alussa näkynyt. Pelaajat olivat selkeästi päättäneet antaa kaikkensa ja jättää kaiken jäälle.

Vauhtia ja tilanteita riitti molempiin päihin ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Erän edetessä Lukko tuotti painetta Timo Niemen vartioimaa maalia kohti, tuloksetta. Tulosta näkyi taululla ensimmäisen kerran ajassa 14.50, kun Niemestä katsottuna oikealta puolen b-pisteeltä pelatun aloituksen jälkeen ampui Sami Lähteenmäki 100-0 -aloitusvoiton jälkeen kiekon ylähyllylle, räjähti Rauman Kivikylän Areena ensimmäisen kerran. Maalin jälkeisetkin hetket vietettiin Sport-päädyssä Niemen pidettyä joukkuetta pystyssä. Näistä hetkistä kielii ajassa 17.10 Tomek Valtosen ottama aikalisäkin.

Tämä aikalisä jäikin ensimmäisen kaksikymmentäminuuttisen viimeiseksi tilastomerkinnäksi. Petrattavaa jäi, ja takaa-ajajan asemassa lähdettiin ottelun jälkimmäisille hetkille.

Takaa-ajoasemasta huolimatta aloitti kotijoukkue-Lukko Pitsiturnauksen viimeisen erän terävästi. Erän kellottaessa puolen välin, sai Sport väkevyyttä peliinsä. Suvantovaihe omassa takaa-ajossa tuli, kun Mikko Pukka passitettiin rangaistusaitioon huitomisesta. Kotiyleisö ei saanut jäähyn aikana hurraamisen aihetta, sillä alivoimapelaajat estivät Lukkoyritykset. Lisää kapuloita Sportin rattaisiin tuotti ajassa 32.57 Aleksi Laakson huitomisjäähy. Alivoima hoiteli tämänkin erikoistilanteen. Viimeisen viiden minuutin aikana Sport ei tekopaikoistaan huolimatta saanut tasoitusmaalia aikaiseksi, joten lukemat 1-0 kotijoukkueen hyväksi olivat lopulliset.

Harjoitusottelut jatkuvat tiistaina 11.8 Vaasan Kuparisaaressa Oulun Kärppiä vastaan.

(TEKSTI: OSKARI KOSKI, KUVAT: MARIA SUNDELIN)