Pitsiturnaus 2015: Pelaajien ja kannattajien juhlapäivä. Me kysyimme - kannattajat vastasivat!

Perjantaina, 7.8.2015, Kivikylän Areenan akustiikka kokee kaivattua, Liigakausilta tuttua elämöintiä, sillä Liigajoukkueet loistavine kannattajineen matkaavat Raumalle Liigakauden avaavaan Pitsiturnaukseen.


Perjantaina, 7.8.2015, Kivikylän Areenan akustiikka kokee kaivattua, Liigakausilta tuttua elämöintiä, sillä Liigajoukkueet loistavine kannattajineen matkaavat Raumalle Liigakauden avaavaan Pitsiturnaukseen.

Järjestykseltään jo 22. kerran järjestettävässä vuoden 2015 Pitsiturnauksessa pelaavat kuusi Liigajoukkuetta. A-lohkossa Vaasan Sportia vastaan mittelevät Kasitien rakkaat viholliset, Rauman Lukko sekä Porin Ässät. B-lohkossa puolestaan kamppailevat vastakkain Helsingin IFK, Lahden Pelicans ja Turun Palloseura.

Liigakausi 2014-2015 päättyi Oulun Kärppien juhliin. Koko Liigassa kannattajakulttuuri nosti toden teolla päätään useilla paikkakunnilla. Vaasa Areenaan Red Armyn johdolla luotua tunnelmaa kehuttiin vuolaasti eri medioissa pitkin kautta. Kannattajat elävät joukkueensa mukana. Yhdessä voitetaan, yhdessä hävitään. Tuomarin viheltäessä pilliinsä ja summerin pärähtäessä viimeisen kerran joukkueet poistuvat pukusuojiinsa kypärät kallellaan kerta toisen jälkeen. Kannattajat poistuvat halleilta koteihinsa pettyneinä tietäen, että pitkä, kiekoton kesä on jälleen edessä. Hamuttu palkinto, mestaruus, jäi saavuttamatta. Kausi on päättynyt. Takki on tyhjä niin pelaajilla kuin kannattajillakin.

Joukkueilla seuraavaan kauteen valmistautuminen alkaa jo kesällä. Kesän helteissä hiki virtaa niin omatoimisella jaksolla, kuin joukkueen kanssa tehdyissä, juuri alkaneissa yhteisharjoituksissakin. Pelaajien suusta kuultuna pelaaminen on aina kivempaa kuin treenaaminen. Joukkueille on tervetullutta päästä pelaamaan jälleen sitten kauden päättymisen. Pitsiturnaus avaa Liigapelaajan kauden.

Kannattajillakin Liigakausi alkaa tästä hetkestä. Kiekkofanaatikot ympäri Suomea kokoontuvat helteiseen Raumaan kannattamaan omiaan. On taatusti mukavaa nähdä tuttuja kannattajayhdistyksen jäseniä pitkän tauon jälkeen unohtamatta muiden joukkueiden kannattajia, joiden kanssa voi vaihtaa kuulumisia hyvässä hengessä. Pitsiturnaus on läpi historian ollut lämminhenkinen tapahtuma kannattajienkin kesken suurien ylilyöntien loistaessa poissaolollaan.

Toimituksemme lähestyi joukkueidensa kannattajia viidellä, enemmän tai vähemmän tiukalla kysymyksellä. Kannattajilta kysyttiin muun muassa veikkauksia Pitsiturnauksen potentiaalisesta mestariehdokkaasta, ajatuksia Pitsiturnauksen tunnelmasta muiden joukkueiden kannattajien pitämänä sekä joukkueensa uusista, mielenkiintoisista pelaajista, joita tulisi seurata tarkasti.

Kysymykset (tummennettuina):

1. Järjestykseltään 22. Pitsiturnaus pelataan perjantaina 7.8.2015 Raumalla. Kun tarkastellaan 2010-luvun, eli viimeisen viiden vuoden osalta Pitsiturnauksen finalisteja, niin esille nousee juurikin tämän lohkon joukkueet finaaleissa edustettuina. Lukko onkin tämän tarkastelujakson aikana vienyt turnauksen neljästi Ässien käytyä korjaamassa vuonna 2011 käydyn turnauksen potin.
Mitäs veikkaatte, kuinka käy tämän vuoden Pitsiturnauksessa; nähdäänkö Lukon neljäs peräkkäinen mestaruus? Pilaavatko Ässät nämä haaveet? Vai tuulettaako Sport historiansa ensimmäistä kertaa Pitsiturnauksen voittajajoukkueena?

2. Elokuista Pitsiturnausta voidaan luonnehtia kannattajien juhlana. Vuosien saatossa onkin saatu nauttia loistavasta tunnelmasta hallissa erilaisten faniryhmittymien pitämänä. Millä joukkueella on mielestänne parhaimmat fanit ja miksi? Minkälaista tunnelmaa odotatte katsomoista välittyvän Pitsiturnauksessa?

3. Pitsiturnaukseen kuuluu olennaisesti tunteet niin kentällä kuin katsomoissakin. Hanskat on nähty pudotettavan useasti näissä mittelöissä. Uskotteko, että tälläkin kertaa jossain matsissa hanskat heitetään tiskiin ja otetaan miehestä kunnolla mittaa? Tähän liittyen: mistä joukkueesta löytyy mielestänne turnauksen ärsyttävin pelaaja ja miksi?

4. Pitsiturnaus avaa suomalaisen kiekkokauden. Joukkueet ovat kesän aikana valmistautuneet tulevaan kauteen. Vihdoin joukkueet pääsevät itse jäälle mittelemään toisiaan vastaan mukanaan liuta uusia, mielenkiintoisia pelaajia. Kun tarkastellaan joukkueeseesi tulleita uusia pelaajia, kenet nostaisit erityisesti esille ja miksi?

5. Loppuun vapaa sana: mitkä odotukset teillä on tämän vuoden Pitsiturnauksesta?

--------

Porilaisen kannattajan mietteitä. Vastaaja luonnehtii itseään paljasjalkaiseksi porilaiseksi ja kertoo Isomäen hallilla käymisen alkaneen jo 70-luvun alkupuolella.


1. Nyt täytyy muistaa, että joukkueet lähtevät Pitsiturnaukseen hyvin erilaisilla tavoitteilla. Lukolle menestyminen on tärkeää taloudellisesti, sillä halli tyhjenee siinä vaiheessa, kun Lukko putoaa pois. Sanon tämän kokemuksen syvällä rintaäänellä, sillä olen nähnyt tämän. Siinä missä muut joukkueet testaavat turnauksessa uusia pelaajia, Lukko pelaa tärkeät pelit selvästi vahvemmalla joukkueella. Tästä syystä Lukko on selkeä ennakkosuosikki voittajaksi. Ässät on lähtökohtaisesti altavastaaja, mutta joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, joiden into voi viedä pitkällekin. Pitsiturnaus on tyypillisesti nuorten pelaajien turnaus; konkarit tulevat näytille, eivät siis mene joka tilanteeseen täysillä. Pitsiturnaus on mukava jääkiekkotapahtuma kesällä, niin pelaajille kuin kannattajille.

2. Pitsiturnaus on jääkiekkoaiheinen jääkiekkotapahtuma, jossa on mukavan leppoisa meininki. Sportilla ja Lukolla on tietysti hienot faniryhmittymänsä, toivottavasti hekin ymmärtävät Pitsiturnauksen lämminhenkisen luonteen.

3. Ennen Lukko-valmentaja Risto Dufvan aikaa perinteisiin kuului, että kellonlyömällä, 10:17, ensimmäiset kaverit marssivat kulmasta ulos. Nykyään tällaista tuskin tuossa ottelussa tuskin nähdään, mutta veikkaisin, että Sport-käskyttäjä Tomek Valtonen antaa luvan yleisön viihdyttämiseen. Ässillä on kohtuu kova arsenaali tällä saralla: Semir Ben-AmorMasi Marjamäki ja Tapio Sammalkangas ovat kovia vastuksia kenelle tahansa. Jos veikata pitää, niin uskoisin Sportin Mike Brennanin ja Ben-Amorin tappelevan keskenään.

4. Teemu Vuorisalo tulee olemaan ensi kauden komeetta. Uskon, että hän tulee nousemaan isoon kiekolliseen rooliin ensi kaudella Ässien pakistossa. Toinen, ketä kannattaa seurata, on Juho Lammikko, joka pelasi viime kaudella isossa roolissa rapakon toisella puolella OHL:n Kingstonissa.

5. Kuten olen jo useampaan kertaan sanonut, Pitsiturnauksen voittaminen ei ole se tärkein juttu. Turnaus on hyvää jääkiekkomarkkinointia Liigalle. Se on samoin kesän jälkeen uusien ja vanhojen pelaajien oiva esittelypaikka. Joukkuepelaamiseen ei kannata juurikaan kiinnittää huomiota, vaan seurata joukkueiden yksilöitä.

--------

Raumalaisen kannattajan näkemyksiä. Vastaaja kertoo käyneensä Rauman Äijänsuolla vaahtosammuttimen korkuisesta lähtien ja on nähnyt myös raumalaisen Divarikiekon ajan, mikä ajoittuu 80-luvun alkupuolelle.

1. Turnauksen voittaa joukkue, joka eniten haluaa voittoa ja jolla on myös onni mukanaan. Uskoisin toisen finalistin olevan Lukko, sillä kuten porilainen virkaveli edellä jo maalaili, on Lukolla aika iso taloudellinenkin potti voitettavanaan. Toinen finalisti tulee sitten 50 km pohjoisemmasta (Porin Ässät). Lukko voittaa finaalin kotiyleisönsä iloksi. Voimasuhteista on tässä vaiheessa turha sen enempää puhua, sillä kaikilla on työ vasta aivan alussa ja todennäköisesti parhaat miehet lepäävät paljon.

2. Luonnollisesti Lukolla on parhaat kannattajat. Myös Sportin kannattajilla on aina hyvä meininki. Pataljoona on mielestäni taantunut muutaman vuoden takaisesta melkoisesti. Joskus muinoin olivat todella äänekkäitä perinteisellä kannatustavalla. Pitsiturnauksessa on perinteisesti ollut melko leppoisa meininki ja eri joukkueiden kannattajat ovat pääsääntöisesti tulleet hyvin juttuun. Toki välillä on vähän meinannut läikkyä yli turhan fanaattisten ja runsaasti alkoholia nauttineiden yksilöiden toimesta.

3. Perinteiset turpatalkoot kaukalossa ovat tosiaan jääneet Dufvan aikana pois kuvioista. Enpä usko, että tänäkään vuonna mitään mainittavampia tappeluita nähdään.

4. Tämä onkin hieman hankala kohta. Tuskin monikaan raumalainen on tässä vaiheessa erityisen vakuuttunut Lukon tulokkaista. Erityistarkkailuun voisi ottaa vaikkapa Turo Asplundin, joka käsittääkseni hankittiin tulosyksikön sentteriksi. Viime kauden vastaava hankinta, nykyään Sportia edustava Henrik Koivisto, meni Lukolta aivan hukkaan, joten toivotaan Asplundista olevan Lukolle paljon enemmän iloa.

5. Turnaukselta odotan eniten tuttujen naamojen näkemistä, kavereiden kanssa olemista, kaikin puolin rentoa meininkiä, auringonpaistetta ja siinä sivussa sitten vähän jääkiekkoakin.

--------

Vaasalaisen kannattajan ajatuksia. Vastaaja kertoo taustatietona, että vuodesta 1985 lähtien on tullut käytyä Kuparisaaressa.

1. Kuten porilainen vastaaja jo tuossa yllä totesikin, on Lukolla iso motivaatio voittaa edellä mainitusta syistä koko turnaus. Itse jaksan uskoa tälläkin kertaa omiin ja Sport onkin menestynyt yllättävän hyvin näissä karkeloissa oikeastaan aina, kun se on niihin osallistunut. Sport on edelleen haastajan asemassa tulevalla Liigakaudella ja se haluaa näyttää myös tällä kertaa Pitsissä, että se on täysiverinen Liigajengi. Se tullee siis myös muita suuremmalla innolla juuri menestymään, kun muut jengit keskittyvät todennäköisesti enemmän ja vähemmän muihin aktiviteetteihin. Uskon siis, että Sport voi hyvinkin olla finaaleissa ja jopa voittaa koko turnauksen nimiinsä.

2. Vaasassa ja Lahdessa lienee eniten fanaattisia kannattajia, joiden johdosta on useasti läikkynyt yli. Uskon vakaasti, että kannattajaryhmämme ymmärtää turnauksen luonteen, ettei yliläikkymisiä tule ilmenemään. Itse vakuutuin viime kaudella positiivisesti meille entuudestaan ei niin tunnettujen HIFK-kannattajien tunnelmanluonnista Vaasan vierailullaan. Toivotaan leppoisaa tunnelmaa jokaisen ryhmittymän toimesta.

3. Ensi kaudelle on lähes joka joukkue nostanut profiiliaan tällä osastolla. Ässät tuntuu ennakolta erittäin fyysiseltä kokonaisuudelta. Sportin puolelta on ollut hieman yllättävää Otto Karvisen hankinta rosteriin. Miehen rooli tullee olemaan juuri ärsyttäminen, ja se lienee myös miehen paras anti joukkueelleen. Hän haluaa varmasti myös näyttää Valtoselle, että tämä puoli toimii odotetusti. Hänellä lienee myös motivaatio sulattaa kannattajaryhmän sydämiä näissä puuhissa. Pidän häntä sekä TPS:n Ilkka Pikkaraista turnauksen ärsyttävimpinä pelaajina. Uskon, että kumpikin edellisistä saa vastakaikua suunsoittamiselleen sekä tappelevat kumpainenkin turnauksessa.

4. Sportin mielenkiintoisin hankinta on ehdottomasti Artur Gavrus. Huippunopea ja taitava pelaaja, joka hakee tulevalta kaudelta vauhtia, kohti NHL-ympyröitä. Uskon vakaasti tähän hankintaan ja hänen henkilökohtaiseen menestymiseen. Jake Newtonin hankintaa voidaan puolestaan luonnehtia mustana hevosena. Hän saattaa olla täysi turhake, tai nappihankinta. Myös Mika Järvinen on mielenkiintoinen hankinta ja paljonvartija joukkueessamme. Hänen varaan on laskettu erittäin paljon, mutta totuuden nimissä miehellä on myös paljon todistettavaa.

5. Odotan hyvätunnelmaista ja hauskaa turnausta. Toivottavasti jokainen paikalle vaivautuva ymmärtää turnauksen luonteen ja ajatustenvaihtoa voidaan vaihtaa yli seurarajojen hyvässä hengessä.


(TEKSTI: OSKARI KOSKI, KUVA: MARIA SUNDELIN)