Pisteet jäivät Kuparisaareen

Sport - JYP Akatemia 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)

Kentällä nähtiin varsinkin erän avauskympillä energinen vierasjoukkue JYP Akatemia ja vähän "telineissä" ollut kotijoukkue. Nuoret jyväskyläläiset kultakypäränsä Oula Palveen johdolla painoivat hyviä vastahyökkäyksiä Sport -päätyyn kotijoukkueen Joonas Kuuselan ollessa työllistetympi illan maalivahdeista. Sport ei saanut perinteistä alun rallia päälle ja maalipaikat loisti poissaolollaan. Muutamat pitemmät hyökkäykset sai luotua hyvin pörrännyt nelosketju Nyholm-N Aaltonen-Nässlin.

Vieraat pääsivät koittamaan ensimmäisenä ylivoimaa ajassa 11:31, mutta Sportin alivoima hoiti homman mallikkaasti. Alivoima myöskin herätti kotijoukkuetta ja varsinkin viimeinen vitonen mentiin jo kotkakomennossa. Nelosketju kävi hankkimassa vieraille jäähyn ja seuraneella ylivoimalla saatiin pari kohtalaisen hyvää vetopaikka mutta 13 kertaa erässä torjunut Antti Lehtonen kesti Akatemian maalilla. Jäähyn jälkeen paine jatkui ja summeri pelasti vieraat erätauolle maalittomassa tilanteessa. Aivan erän viime sekunneilla Mikael Aaltosella oli paikka viivasta levittää Samuli Kivimäelle vasemmalle, pisteelle, jossa mies oli tykki valmiina odottamassa. Aaltonen päätti kuitenkin ampua itse ja veto lähti pahasti yli maalin.

Ei noussut kiekkoklassikoiden ryhmään toinenkaan erä tänä iltana. Kotkapaidoilla tuntui olevan käsijarrua hiukan päällä edelleen ja liikkeestä vastasivat erän alussa vieraat. Tosin sekin oli lähinnä päämäärätöntä ryntäilyä. Akatemialle tarjottiin saumaa johtomaaliin Joonas Kuuselan avattua kiekon suoraan C-katsomoon ajassa 23:07. Sportin alivoima oli jälleen pirteää ja vieraille ei annettu aikaa pyöritellä peliään.

Jälleen vaadittiin alivoima sytyttämään edes pientä liekkiä kotkapaidoissa. Illan avausmaalikin näki päivänvalon toisessa erässä. Kiekko pomppii mukavasti oikealle b-pisteelle vauhtiin Samuli Kivimäelle, joka ei höntyile. Maalivahti Lehtonen tulee reilusti vastaan, Samppa jättää ampumatta ja kiertää kiekon maaliin nätisti vanhanaikaisella, syöttöpisteet Antti Uitolle ja Marko Luomalalle.

Heti maalin jälkeen ollaan lähellä karata kahden maalin etumatkalle, kun Michal Kristof pelaa Halavalle huipputontin mutta nosto jää "Hurrikaanilogoon". Erän toinen puolikas ei tarjonnut yhtäkään tilastomerkintää eikä juuri paikkojakaan kumpaankaan päähän. Virkeimmin pörräsi kolmikko Piispanen-Kristof-Halava, joista viimeksimainitulla oli parikin hyvää vetopaikka erässä. Saataisiinko "Gorillaa pois selästä" viimeisessä erässä? Toisen erän torjunnat JYP Akatemia 11 - Sport 8.

Ottelun päätöserässäkään ei saatu lentokeliä aikaiseksi kummankaan joukkueen osalta. Heti erän alussa Sportille tarjottiin paikkaa ratkoa peli ylivoimalla, mutta kohtalaisen hyvästä pyörityksestä huolimatta maalia ei saatu aikaiseksi. Jäähyn jälkeen peli aaltoili tasaisena päästä päähän ilman punaista lankaa lähes kymmenen minuuttia. Ajassa 53:30 tarjottiin vuorostaan vieraille paikka tasoittaa ylivoimalla, kun Mika Kujanpään maila nousi kaverin kasvoihin.

Kauan ei peli ehtinyt vanheta (16 sekuntia) ennen kuin kolahti omissa. Akatemia tuli vahvasti hyökkäykseen ja kultakypärä Oula Palve rannasi suorasta luistelusta pakin jaloista kiekon nätisti Kuuselan räpyläkäden yläpeltiin. Ehkä jopa ansaittu tasoitus vieraille. Tyhmä jäähy ratkaisee ottelun tänään, onneksi kotkapaidoille. Vieraiden Joose Antonen ottaa Antti Uitosta hyökkäyspäässä niskalenkin ja lähtee boxiin.

Ykkösylivoima ei saa tänään kiekkoa maaliin, mutta ratkaisijan roolin ottaa tänään Markus Piispanen. Mies tuo vahvasti kiekon oikealta syvälle alueelle, syöttäen kulmasta maalin eteen Mikael Aaltoselle, jonka vedon vieraiden pakki pystyy estämään. Kiekko lipuu kuitenkin takatolpalle, johon Piispanen sopivasta painaa maalin takaa ja iskee kiekon verkkoon. Todellinen tahtomaali.

"SIELLÄ LÖTKÖTTÄÄ!" Markus Piispanen tällää kiekon ohi Antti Lehtosen. (kuva Samppa Toivonen)

Ajassa 58:44 vieraat ottavat aikalisän ja veskarin pois maalilta. Miesylivoimalla ei Akatemia saa luotua paikkoja, vaan lähempänä on Sport iskeä tyhjiin. Lopullisesti kiri päättyy vieraiden Riku Pitkäsen koukatessa Jere Laaksosen keskialueella kuusi sekuntia ennen loppua. Näin tärkeät pisteet nihkeälläkin esityksellä Sportille.

Pelistä tuli juuri niin vaikea kuin ennakkoon osattiin odottaa. Sarjakärki vs. sarjajumbo ei ole otollisin asetelma täyden tehon saamiseksi irti koneesta. Myös pitkä tauko näkyi pelaajien otteissa. Tärkein tavoite kuitenkin kuitattiin eli täydet kolme pinnaa. Nämä on juuri niitä otteluita missä punnitaan joukkueen tasoa, tänään hieno kuitti vieraiden loppuhetken tasoitukseen. On hyvän joukkueen merkki, että pystyy vähän heikommallakin esityksellä napsimaan voittoja. Illan paras kolmikko oli Piispanen-Kristof-Halava, hyvällä jalalla oli liikkeellä myös ikiliikkuja Jere Laaksonen. Puolustuksessa parhaan pelinsä tällä kaudella pelasi Joni Haverinen, mies osallistui aktiivisesti peliin taklaten ja laukoen. Tästä on hyvä jatkaa kohti perjantaita, jolloin vahvistunut LEKI saapuu vieraaksi.