Pelicans tyly ystävä Sportille

Vaasassa Ystävänpäivän kiekkoviihteestä vastasivat sarjataulukon häntäpään joukkueet Sport ja Lahden Pelicans. Sport nousi kahdella kolmannen erän maalilla vielä tasoihin, mutta Pelicans iski viimeisellä minuutilla ratkaisun arkkuun loppunumeroin 3-4 (0-0, 1-3, 2-1).
Seitsemännen perättäisen tappion kärsinyt Sport tuli otteluun isännän elkein halliten ensimmäistä erää. Pelicansin maalilla pelannut nuori Janne Juvonen piti kuitenkin vieraita pystyssä ensimmäisen erän ottamalla muutaman Tulosruutu -torjunnan. Varsinkin Erik Riskalla ja Aleksi Rekosella oli useampikin paraatipaikka viedä Sport johtoon.
Sport sai ensimmäisessä erässä rutkasti ylivoima-aikaa ja paljon parjattu pakkopeli näytti pitkästä aikaa vähän paremmalta.
Toinen erä meinasi alkaa painajaismaisella tavalla Sportin kannalta, kun Pelicansin joukkuerangaistusta kärsimässä ollut Antti Jaatinen karkasi jäähyaitiosta läpiajoon. Kiekko kuitenkin karkasi ratkaisevalla hetkellä Sportissakin pelanneen Jaatisen lavasta. Hetkeä myöhemmin vahvan ottelun pelannut Joel Kiviranta avasi maalihanat Teemu Tallbergin oivaltavasta syötöstä. Tilanne lähti Kivirannan annettua kovan taklauksen Pelicansin ranskalaisvahvistus Teddy Da Costalle.
Pelicans tuli maalin jälkeen välittömästi tasoihin Jesse Rohtlan osumalla, eikä seuraavaa lahtelaismaalia tarvinnut odotella kuin kaksi minuuttia tästä. Henri Laurilan laukaus kimpoili hieman onnekkaasti takatolpalla päivystäneelle Pekka Saarenheimolle, joka laittoi kiekon maaliin Sport-puolustajan kautta. Lassi Kokkalalla oli maalien välissä paikka laittaa Sport uudelleen johtoon tässä kuitenkaan onnistumatta.
Takaisku maalit lamaannuttivat Sportin peliä jonkin verran ja lahtelaiset pääsivät ensimmäistä kertaa niskan päälle. Erän loppupuolella Niko Tuhkanen rannasi Pelicansin 1-3 johtoon pitkän painostuksen jälkeen. Tuhkanen sai rauhassa liukua hyvään sektoriin ja tarkka rannelaukaus painui Sport-maalin kattoon ohi voimattoman Ville Hostikan.
- Tultiin hyvin peliin. Alussa meillä ei ollut mitään ongelmia, mutta sitten syntyi käsittämättömiä virheitä, joita ei vielä alkukaudesta tullut, ihmetteli Sportin päävalmentaja Tomek Valtonen.
Sport sai kirivaihteen päälle heti kolmannen erän alussa, eikä kauaa tarvinnut vaasalaisyleisön odottaa kavennusta. Aikaisemmin hyvästä paikasta epäonnistunut Lassi Kokkala ei enää tuhlaillut, vaan kauhoi Joel Kivirannan laukauksesta tulleen irtokiekon Juvosen längeistä sisään. Maalin jälkeinen vaihto oli käydä Sportille jälleen kalliiksi, mutta ensin maalilta näyttänyt tilanne tulkittiin lopulta videotarkistuksessa potkaisuksi, joten lahtelaisten Saarenheimo ei päässyt toista kertaa ottelun maalintekijätilastoon.
Sportin kestetyä joukkuerangaistus tarjoutui sille ylivoimalla tilaisuus tasoittaa ottelu. Ensimmäisessä erässä nähtiin jo merkkejä paremmasta ja vihdoin saatiin myös onnistuminen. Oskari Manninen ampui ranteella verkot pullolleen samoilta paikoilta, kun Tuhkanen onnistui toisessa erässä. Edellisestä ylivoimamaalista ehti kulumaan 20 yritystä ilman tulosta.
Ratkaisu nähtiin Sportin kannalta valitettavasti väärässä päässä. Ottelun viimeisellä minuutilla Juha Leimu päästettiin vapaasti ajamaan maalille asti ja irtokiekon taisteli sisään Marko Pöyhönen, sama mies, joka ratkaisi jatkoajalla edellisen kerran, kun joukkueet kohtasivat Vaasassa.
- Leimu on viimeiset 10 vuotta tehnyt saman harhautuksen ja tänäänkin teki 6 kertaa. Meidän laituri ajoi ohi ja päästi sen nousemaan maalille. Ratkaisu siitä, totesi Valtonen.
Kolmannen erän lopussa, ennen ratkaisumaalia nähtiin tilanne, jossa Pelicans-pelaajan maila osui Sport-puolustaja Juha Tarkkasta kasvoihin. Tuomareilta tilanne jäi näkemättä, mikä harmitti Valtosta.
- Meidän mieheltä lähti kolme hammasta irti. Muuten tuomarit veti hyvin, mutta se oli niin selkeä korkea maila. Tietysti harmittaa, kun meille olisi kuulunut viiden minuutin ylivoima.
Sport on nyt hävinnyt seitsemän ottelua putkeen. Tappioputkea lähdetään katkaisemaan tiistaina kotikentällä, kun vastaan tulee kovasti pisteitä tarvitseva HPK.
- Meillä oli paikat ja niistä pitää tehdä. Sillä se tappioputki katkeaa, Valtonen päätti.
(TEKSTI: OLLI SEPPÄLÄ, KUVA: MARIA SUNDELIN)

Takaiskumaalit lamaannuttivat Sportin peliä jonkin verran ja lahtelaiset pääsivät ensimmäistä kertaa niskan päälle. Erän loppupuolella Niko Tuhkanen rannasi Pelicansin 1-3 johtoon pitkän painostuksen jälkeen. Tuhkanen sai rauhassa liukua hyvään sektoriin ja tarkka rannelaukaus painui Sport-maalin kattoon ohi voimattoman Ville Hostikan.

Sport sai kirivaihteen päälle heti kolmannen erän alussa, eikä kauaa tarvinnut vaasalaisyleisön odottaa kavennusta. Aikaisemmin hyvästä paikasta epäonnistunut Kokkala ei enää tuhlaillut, vaan kauhoi Kivirannan laukauksesta tulleen irtokiekon Juvosen längeistä sisään. Maalin jälkeinen vaihto oli käydä Sportille jälleen kalliiksi, mutta ensin maalilta näyttänyt tilanne tulkittiin lopulta videotarkistuksessa potkaisuksi, joten lahtelaisten Saarenheimo ei päässyt toista kertaa ottelun maalintekijätilastoon.

Sportin kestettyä joukkuerangaistus tarjoutui sille ylivoimalla tilaisuus tasoittaa ottelu. Ensimmäisessä erässä nähtiin jo merkkejä paremmasta ja vihdoin saatiin myös onnistuminen. Oskari Manninen ampui ranteella verkot pullolleen samoilta paikoilta, kun Tuhkanen onnistui toisessa erässä. Edellisestä ylivoimamaalista ehti kulumaan 20 yritystä ilman tulosta.

Ratkaisu nähtiin Sportin kannalta valitettavasti väärässä päässä. Ottelun viimeisellä minuutilla Pelicans-kippari Juha Leimu päästettiin vapaasti ajamaan maalille asti ja irtokiekon taisteli sisään Marko Pöyhönen, sama mies, joka ratkaisi jatkoajalla edellisen kerran, kun joukkueet kohtasivat Vaasassa. Lahtelaiset ovat nyt voittaneet kaikki kolme kauden keskinäistä kohtaamista. Joukkueet pelaavat vastakkain vielä kerran, torstaina 5.3 Lahdessa.

Kolmannen erän lopussa nähtiin tilanne, jossa Pelicans-pelaajan maila osui Juha Tarkkasta kasvoihin. Tuomareilta tilanne jäi näkemättä, mikä harmitti Valtosta.