Kauden ensimmäinen kolmannes numeroina

Vaasan Sport aloittaa pian kauden 2015-2016 runkosarjan toisen kolmanneksen. Miltä joukkueen alkukausi on näyttänyt puhtaasti tilastojen valossa? 


Sarjapisteet

Sport on pelaamassaan 19. ottelussa kerännyt tähän mennessä 24 sarjapistettä. Vertailun vuoksi viime kaudella tuore sarjanousija keräsi samassa ajassa 13 sarjapistettä. Nousu vuoden takaiseen pistemäärään on 11 pistettä. 

 

Tehdyt ja päästetyt maalit

Joukkueen maalisaldo on kasvanut ainoastaan kolmella osumalla, kun puolestaan päästetyissä maaleissa on selvä 14 maalin parannus viime kauteen. 

 

Tehdyt ja päästetyt maalit takakentällisin

Joukkueen peruspelaaminen on paremmalla tasolla jo pelkästään parantuneen pelaajamateriaalin ansiosta. Se on alkukaudella näkynyt tasakentällisin päästettyjen ja tehtyjen maalien muodossa. Sport on tasakentällisin päästänyt omiin 33 maalia, kun viime kaudella sama lukema oli tässä vaiheessa kautta 39 päästettyä osumaa. Tasakentällisin tehdyt maalit ovat kasvaneet selvästi vuoden takaiseen lukemaan 21. Tällä kaudella kotkapaidat ovat tasakentällisin onnistuneet maalinteossa yhteensä 34 osuman verran.  

 

Pistekeskiarvot pudotuspeleihin

Vaikka joukkueella on ollut omat ongelmansa erityisesti vieras- ja erikoistilannepelaamisen kanssa, se on pysynyt hyvin pudotuspelitaistelussa, koska viime kaudelta tuttuihin pitkiin tappioputkiin joukkue ei ole ajautunut. Viime vuonna 10. sija, eli viimeinen pudotuspelipaikka irtosi 88 pisteellä. Tämä tarkoittaa 60 ottelun runkosarjassa 1,47 pistettä ottelua kohden. Viimeisen viiden kauden aikana 10. sija on irronnut keskimäärin 84 pisteellä, eli 1,4 pisteellä ottelua kohden. 

 

Ylivoima- ja alivoimaprosentit

Joukkue on alkukaudesta antanut jonkin verran tasoitusta vastustajille huonolla erikoistilannepelaamisella. Joukkueen ylivoima- ja alivoimaprosentit ovat Liigassa toiseksi viimeisenä eli sijalla 14. Sport käyttää yhden ylivoimamaalin tekemiseen tällä hetkellä 13 minuuttia ja 28 sekuntia, mikä on todella iso aika. Esimerkiksi viime kaudella tähän aikaan Sport oli onnistunut 17 kertaa ylivoimalla, kun tällä hetkellä lukema on seitsemän ylivoimamaalia. Erikoistilanteiden tärkeyttä ei voi liiaksi painottaa, joten tämä on yksi osa-alue, jossa Sportilla on paljon parannettavaa jopa viime kauteen nähden.

 

 Koti- ja vierasotteluiden ero

Isoin ero joukkueen menestyksestä löytyy koti- ja vieraspelaamisesta. Sport on 10 kotiottelussaan kerännyt 18 sarjapistettä, kun yhdeksän vierasottelua on kartuttanut pistepottia ainoastaan kuudella pisteellä. Siinä missä joukkue on sarjan kuudenneksi paras kotijoukkue, löytyy se pelkät vierasottelut huomioiden jaetulta viimeiseltä sijalta. Positiivista on kuitenkin se, että joukkue on ollut selvästi viime kautta kovempi kotijoukkue, ja heikkoon vierastilastoonkin saatiin parannusta voitoilla Ässistä ja SaiPasta.