Erikoistilannepelaaminen koitui Sportin kohtaloksi Raumalla

Rauman Lukon vieraana pelannut Vaasan Sport kärsi kirvelevän tappion Kivikylän Areenalla lukemin 3-2 (0-0, 1-1, 2-1).

Ennen illan ottelua molemmilla joukkueilla oli neljä ottelua pelattuna. Kotijoukkue-Lukon saldo näistä otteluista on seuraavanlainen: voitto koti-avauksessa Porin Ässistä, tappioita pääkaupunkiseudulla ensin Espoon Bluesille ja voittolaukauksissa Helsingin IFK:lle. Viimeisin peli keskiviikolta pelattiin Tapparaa vastaan, josta Lukko naarasi jatkoajalla voiton Hakametsästä.
Sportin neljän ottelun saldo piti sisällään kotivoitot JYP:stä Liigan avauskierroksella, tappio seurasi päivää myöhemmin Hakametsässä Ilvekseltä, Pelicans voitettiin jatkoajalla kotikaukalossa, ja voitettujen ottelujen putki kotikaukalossa kariutui eilen, kun TPS kävi hakemassa täyden pistepotin Kuparisaaresta.

Ottelun alkuminuuteilla näkyi kyllä heti, että Sportilla ei ollut bussijaloista tietoakaan, vaikka eilisen ottelun jälkeen valmistautumisaikaa jäi alle vuorokausi. Tasaisissa merkeissä mentiin ottelun ensimmäiset viisi minuuttia, kuitenkin Sport-vahti Mika Järvinen oli virkaveli Ryan Zapolskia työllistetympi, mutta ei mitään vaarallisia tekopaikkoja kummallekaan joukkueelle vielä tässä vaiheessa siunaantunut. Tämän jälkeen mentiin erän puolen välin krouvia kohti niin, että pelattiin pitkää pätkää vauhdikasta kiekkoa ilman katkoja.

Ajassa 12:30 avautui Tomi Körkölle hyvä tilaisuus iskeä Tommi Tikan laukomasta paluukiekosta ohi Zapolskin, siinä kuitenkaan onnistumatta. Vastahyökkäyksestä tarjoutui Lukolle puolestaan muutama hyvä vetopaikka. Kuitenkin loistavat maalintekopaikat edelleen molemmilla joukkueilla pyöreät nolla.

Kun ensimmäisen erän viimeiset viisi minuuttia Kivikylän Areenan digitaaleista alkoivat valumaan nollaa kohti, viuhahti samalla Niko Peltolan laukaus hyvän yksilösuorituksen jälkeen ohi Zapolskin vartioiman maalin.Viimeiset viisi minuuttia Järvinen oli lähes vailla töitä, sillä Sport lähti nopeasti pois omista ja painoi pitkiä hyökkäyksiä Lukko-päätyyn. Ottelun ensimmäinen ja viimeinen tilastomerkintä nähtiin erän viimeisellä minuutilla, kun Erik Riska lähti rangaistusaitioon kiinnipitämisestä ajassa 19:13.

Toinen erä alkoi Lukon etsikkoajalla, sillä Riskan rangaistusta oli jäljellä vielä reilu minuutti. Vaan eipä Riskan tarvinnut siellä jäähypenkillä kauaa istua, sillä kotijoukkue Lukko käytti tämän erikoistilanteen hyödyksi, kun ajassa ajassa 20:34 Ilkka Mikkola läväytti takalinjoilta lämärillään kiekon ohi Järvisen. Maalinjälkeisessä vaihdossa Sportin neloskenttä painoi pelin Lukon päätyyn ja verkotkin siellä heiluivat, valitettavasti vain maalin väärällä puolella. Ykkösvitja ja erityisesti Vänttinen Komulainen -parivaljakko loi hyviä tekopaikkoja Zapolskin vartioimaa maalia kohti.

Erän viiden minuutin paikkeilla Charles Bertand kultakypärä päässään ketjukavereiden kanssa loivat hyvää pyöritystä Lukko-päädyssä. Maalinjälkeiset hetket mentiinkin pitkälti Lukko-päädyssä, hyvä eräänlähtö Sportilta, rasitteena vain heti erän alkuun räpsähtänyt maali alivoimaisena.
Erän edetessä näytti siltä, että molemmat joukkueet lisäsivät luisteluaan. Lisäsivät myös Kivikylän Areenan katsomoissa omiensa takana seisovat joukkueidensa kannattajat äänitasojaan, hienoa lauantai-illan tunnelmaa loivat molemmat ryhmät.

Erän viimeinen vitonen mentiin myöskin vauhdikkaasti päästä päähän. Jesper Piitulainen ja Janne Niskala pääsivät testaamaan Järvistä toden teolla hyökkäämällä kahdestaan yhtä Sport-puolustajaa vastaan. Hyvin kotijoukkue pelasikin tämän tilanteen, levitys kaverille poikittain ja siitä suora laukaus, mutta seurauksena Järvisen loistava torjunta. Heti tämän perään Sportilla oli hyviä paikkoja niin viivalta toimitettuna kuin paluukiekoistakin. Seuraava Sportin hyvä tekopaikka luotiin, kun Tommi Tikka nousi röyhkeästi hyökkäyskulmauksesta kohti Zapolskin vartioimaa maalia. Irtokiekosta avausmaalin syöttäjänäkin toiminut Kokkala pääsi ampumaan, mutta veto suuntautui Lukko-logoa kohti. Kotiyleisökin kohahti, kun kultakypärä-Bertand väläytti taitojaan vielä aivan erän loppuhetkillä, veto kuitenkin suuntautui Zapolskin suojuksiin. Aivan viime sekunneilla Lukko tuli viimeisen kerran vaarallisesta Kelly Zajacin toimesta, Järvinen kuitenkin tilkitsi nämäkin yritykset.

Ottelun viimeinen erä alkoi todella räjähtävään tyyliin. Välittömästi, ajassa 40.23 Sportin kultapotta-Bertrand ruokkii Jarkko A. Immosen maalintekoon, joka siirsi vierasjoukkue-Sportin ilahduttavasti 1-2 -johtoon. Välitön kuitti kuitenkin tuli kotijoukkueelta, kun maalinjälkeisessä vaihdossa, kun Turo Asplund nousi väen väkisin laidasta pitkän kuljetuksen päätteeksi maalintekoon ja runnoo kiekon ohi Järvisen. Digitaalit pysähtyivät aikaan 40.42.

Jos ottelussa oltiin nähty tähän mennessä vähän tapahtumia tilastomerkkien osalta, oli seuraava tilastomerkintä jobinpostia Sportille. Ajassa 46.01 tuomittiin Henrik Koivistolle koukkaamisjäähy. Sportin alivoimapeli oli rautaa, eikä näin kotijoukkue pystynyt hyödyntämään tätä etuaan.
Kun ottelun varsinaisen ottelun viimeinen kymppi pyörähti käyntiin, samalla ottelun vauhti lopahti, sillä molemmat joukkueet alkoivat pelaamaan varmistelevampaa ja tarkempaa peliä.

Erän viimeinen viisiminuuttinen alkoi, komennettiin Henrik Koivisto toistamiseen rangaistusta kärsimään korkeasta mailasta, kellossa 55:07. Ja tätä tilaisuuta ei kotijoukkue jättänyt käyttämättä. Nimikaima-Koivisto, Toni nimeltään, tarrasi kiinni voittomaaliin, kun ajassa 57.01 Lukko siirtyi ylivoimalla 3-2 -johtoon, maalintekijänä siis Toni Koivisto. Maalinjälkeiseen vaihtoon komennettiin Sportin nelosvitja jäälle. Kiekkoa toimitettiin väen väkisin Zapolskin maalia kohti. Jälkitilanteesta vierasjoukkueen Olli Sipiläinen lähti kaksiminuuttiselle kellon seisahtaessa aikaan 57.57.

Sportin aikalisän siivittämänä lähdettiin pelaamaan vierasjoukkueen todellista etsikkoaikaa kuudella pelaajalla Lukon neljää vastaan. Lukolle tuomittiin toinen rangaistus, kun Niskala survoi poikittaisella sillä seurauksella, että rangaistusaitiohan siinä kutsui. Lopulta päästiin kuuden miehen voimin ylivoimaa pyörittämään Lukon kolmea alivoima-pelaajaa vastaan. Kotijoukkueen alivoima kuitenkin kesti loppuun asti, ja näin Lukko voitti ottelun 3-2 -lukemin.

Seuraavan kerran Sport pelaa Kuopiossa, kun matka jatkuu torstaina 24.9.2015 Data Group Areenalle, jossa Niiralanmontussa asettuu vastaan isäntäjoukkue-Kalpa. Seuraava kotiottelu pelataan tasan viikon päästä lauantaina klo 17 alkaen, jolloin Vaasaan tulee vieraaksi Espoo Blues.

(TEKSTI: OSKARI KOSKI, KUVA: SAMPPA TOIVONEN )