Grundat:
1939 (ishockeysektionen 1962)

Serienivå:
Liga (Med i serien 1975-76 och 2014- )

Mästerskap:
Tre Mestis mästerskap (2009, 2011, 2012)

Hemma arena:
Den 1971 byggda Vasa Elektriska Arena (åskådarkapacitet 4163)

Den ursprungliga moderföreningen IF Sport (Idrottsföreningen Sport) grundades 1939. Sports hockeysektion grundades 1962 i stadsdelen Dragnäsbäck. Den första säsongen spelade Sport i regionserien och sin första vinst tog föreningen i sin sista match mot Lapuan Virkiä, slutresultatet 6-3.

Under de följande säsongerna utvecklades hockeyn i Sport. Säsongen 1971 fick Vasa sin ishall, då konstisen fick ett tak. Vasa Arena blev den fjärde ishallen i Finland. Sport steg första gången till FM-ligan säsongen 1975-76. Raimo Brax gjorde den nutida FM-ligans öppningsmål mot HIFK. Under grundserien vann laget endast fem matcher och efter det efterföljande kvalet föll Sport till I-divisionen.

Efter ligasäsongen rådde det lågkonjunktur i Vasahockeyn under många år. I slutet på 1990-talet började laget dock igen skörda framgångar. Den stora segern fick dock vänta på sig ända till 2009, då vann Sport Mestis. I det efterföljande ligakvalet mot Ässät var Sport ett stolpskott från att stiga till Ligan. Ässät vann ligakvalet i den sjunde och avgörande matchen och behöll sin plats i Ligan. Våren 2011 och 2012 vann Sport sitt andra och tredje Mestis mästerskap. I de efterföljande ligakvalen föll sport mot Pelicans 2011 (0-4 i matchvinster) och mot Ilves 2012 (1-4 i matchvinster).

Till slut fick Sport sin ligaplats till säsongen 2014-2015, då Jokerit avstod från sin ligaplats och flyttade till KHL. I sin första match i den moderna ligahistorian förlorade Sport mot JYP, men den första hemmamatchen vann laget mot TPS med siffrorna 4-1. Den första ligasäsongen gav en sista plats i serien, men till den andra säsongen hade Sport ett betydligt mognare lag på benen - laget lyckades ta sig till playoffs. Under de följande säsongerna nådde Sport inte slutspel utan säsongerna slutade efter grundserien. Säsongen 2020-2021 kommer Sport att spela i en förnyad och utvidgad Vasa Elektriska Arena. Den nya arenan kommer att ge Sport större möjligheter att utveckla sin verksamhet under de kommande säsongerna.