Sportis resultat återigen positivt

Verksamhetsberättelsen 2015-2016

Bolagets styrelse och ledning

I styrelsen 2015-2016 har ingått Heikki Hiltunen (ordförande), Ismo Aukee, Jonas Hemming, Tommie Jern, Ari-Pekka Soini. Styrelsen höll fem möten under säsongens gång.

För att förstärka företagets ledning utnämndes Tomas Kurtén till VD i januari 2016. I samma veva utnämndes den tidigare verksamhetsledaren Jyrki Niemi till vice-VD i företaget samt till VD för Aktiebolaget Ishallens Restauranger. I detta uppdrag rapporter Niemi till Tomas Kurtén. Med dessa utnämningar fick vui ytterligare bredd till bolagets ledning samt möjligheten att kunna utveckla bolagets verksamhet enligt de upplagda strategierna.

Idrottsverksamheten

Sätt till representationslaget var säsongen lyckad och föreningens genom tiderna bästa placering. Den av lagledningen ledda kampen om en playoffs-plats var beundrandsvärd. Den tunga förslustsviten under medlet av säsongen fick ett slut och laget fick åter igen tag på den röda tråden och kunde efter det säkerställa en historisk playoffs-plats. Playoffs-spelet blev denna gång kort men vi fick alla en bild av vad topplaceringar i ligan kräver av laget.

A-juniorerna spelade med sitt unga lag en bra säsong trots att de inte nådde en playoffs-placering. Säsongens huvudmål var att köra in nya unga spelare på A-FM nivån. Inför den kommande säsongen kan man förvänta sig att laget kämpar om en playoff-plats och nya och lovande spelare kommer att få pröva på träningar och matcher på liganivån. Även JuniorSports B- och C-juniorer säkerställde sin platser på FM-nivå till nästa säsong. En rekordmängd spelare deltog i ungdomslandslagen, sammanlgat 8 spelare. Robin Salon och Leevi Laakson U18 VM-guldmedaljer kronade juniorssäsongen. Sammanfattningsvis kan man konstatera att utvecklingen av närområdets juniorstigar har framskridit enligt planerna och juniorproduktionen ser lovande ut. Under de kommande säsongerna kommer vi att med sannolikt att få se mera "egna" ligaspelare.

Hockey-Team Vasa Sport koncernens omsättning- och resultatutveckling

Koncernens (Hockey Team Vasa Sport Ab och Ishallens Restauranger Ab) omsättning steg med 5% och var 5 054 208, 12€ medans periodens vinst var 114 795,11€. Koncernens egna kapital 30.4.2016 var 392 757,86€, när det efter fjolårssäongen var 262 242,65€.

Hockey-Team Vasa Sport Ab

Moderföretaget Hockey-Team Vasa Sport Ab:s omsättning var 3 912 393,22€ och periodens vinst var 112 274,66€. Det minskade antalet sålda säsongskort- och logeförsäljningar täcktes upp av intäkter från kringvarande tjänster och playoffs-matchens biljettintäkter. Reklam- och sponsorförsäljningen var aningen högre än under det föregående säsongen.

På utgiftssidan skedde den största förändringen på posten för personalkostnader. De steg med 275.000 e av vilken den största delen kom från spelarlönerna. Spelarlönerna var trots höjningen återigen enligt den utsatta budgeten och verksamhetsplanen. För att nå framgång i ligan kräver det i framtiden även ytterligare satsningar på spelarbudgeten.

Vasa Ishalls Restauranger Ab

Hockey Team Vasa Sport Ab:s 100% ägda dotterbolag Vas Ishalls Restauranger Ab:s omsättning steg med 26 % (267.000 €) till totala 1 299 865,64€. Bolaget betalade koncernbidrag till moderbolaget om 125 000€ och periodens vinst var 2 520,45€. Tillväxten kom inte från matcharrangemangen utan från restaurangförsäljning under andra arrangemang i ishallen. Vasa ishall har blivit en populär mötesplats och vi har ensamrätt på restaurangföräljningen under dessa evenemang. Samarbetet med evenemangsarrangörerna har utvecklats under de senaste åren och idag kan vi erbjuda ett bra tjänstekoncept för områdets evenemangsarrangörer.

Utgiftssidans snabba ökning kunde inte kontrolleras och såväl inköp som personalkostnader steg mer än omsättningen i sin tur steg. Dessa saker har analyserats och kommer att korrigeras inför framtiden.

Utvecklandet av verksamheten

Efter två ligasäsonger så kan vi vara nöjda med vad vi åstadkommit. Idrottsligt har vi tagit stora steg framåt och företagsverksamsheten har producerat ett positivt resultat under bägge åren. De punkter som vi under de kommande åren vill sätta extra prioritet på är idrottslig framgång, utvecklandet av tjänstekonceptet, digitaliseringen av verksamheten samt att skapa nya verksamhetskoncept för bolaget.